Тест на Renault Capture

Само 2 месеца, след като затвориха вратите на автосалона в Женева у нас пристигнаха първите автомобили Renault Captur. Приехме поканата за участие в подготвения за автомобилните журналисти тест и докато "пишещите" колеги опитваха дали е сладка водата на р.Струма ние отскочихме за снимки в района на с. Стара Кресна.

10506 3

Renault отдавна прави опити да пусне на пазара кроссоувър. Отчитайки незадоволителните резултати от търсенето на Koleos французите смениха тактиката и пуснаха в серийно производство много интересен автомобил. Преди 2 години на автосалона в Женева Renault представи доста футуристичния 3-врат концепт Captur. Серийната версия е с 5 врати. На практика Renault Captur е хетчбек с визия и клиренс на кроссоувър притежаващ функционалността на миниван. Дизайнът е дело на Лорънс ван ден Акер. Радиаторната решетка на Captur прилича на усмивка. В централната й част е монтирано новото голямо лого на марката. Фаровете са продълговати. В двата края на правоъгълния отвор за въздух в предната броня са разположени дневните LED-светлини и фаровете за мъгла. Колесните арки са раздути. Профилът е стремителен, с повдигната задна част. Страничните прозорци имат клиновидна линия. Отзад има големи стоп-светлини, широка никелирана лайсна и спойлер върху петата врата. Възможността за поставяне на различни персонализиращи лепенки и двуцветната контрастна окраска на купето придават допълнително атрактивен вид на автомобила. От Renault предлагат избор между 9 основни цвята, 3 контрастни за: покрива, корпусите на огледалата, радиаторната решетка, контурите на фаровете за мъгла и страничните лайсни и 3 различни стикера за тавана. Renault Captur е дълъг 4122 мм, широк 1778 мм и висок 1566 мм. Междуосието е 2606 мм. Диаметърът на завой е 10.6 м. Клиренсът е 200 мм. Следа: отпред 1530 мм и отзад 1515 мм. Резервоарът е 45 л. Багажникът има обем от 300- до 1145 л след сваляне на облегалките на задните седалки. Собствената маса на автомобила е 1101 кг за бензиновата- и 1170 кг за дизеловата версия. Гумите са 16-цолови с размери 205/60. Renault Captur е построен върху платформата на новото Clio. Предното окачване е независимо тип McPherson, а задното е полунезависимо, на торсионна греда. Сервоусилвателят на волана е електрически. Предните спирачки са с 260-милиметрови вентилирани дискове, а задните са барабанни. Въпреки по-голямата с цели 12 см височина спрямо Clio, Renault Captur се държи на пътя отлично, осигурявайки приятно, комфортно и не на последно място безопасно пътуване.

По-голямата с 6 см дължина на Captur спрямо Clio е дала своето отражение на размерите на салона, който е много добре обезшумен. Предните седалки са с добре изразени странични опори. Тук се сблъскваме с поредната иновация. Тапицерията на седалките е захваната с цип и всеки който поиска може да си закупи различни тапицерии, които да монтира според вкуса си или според цвета на роклята на жена си например. Многофункционалният волан е удобен. Таблото с уреди осигурява лесно разчитане на подаваната информация. Още в базовото оборудване на Renault Captur има аудиосистема с 6 тонколони и Bluetooth, асистент за потегляне по наклон и парк-сензори. При по-луксозните версии също като при Clio се предлага и вграден в таблото R-Link сензорен таблет с навигация. Място за краката на пътуващите има както отпред така и отзад. Задните седалки също са удобни дори за по-дълги пътувания. Те са разделени в съотношение 60/40 и могат да се местят до 16 см напред, увеличавайки по този начин багажното пространство. Подът на багажника, който има 2 лица – гумирано за по-лесно почистване и ватирано за предпазване от хлъзгане е на 2 нива. Едно от най-интересните неща в салона на Captur е магическото чекмедже с обем 11 л, което е монтирано на мястото на обичайната жабка. В него може да се постави дори лаптоп. На много места в салона има ниши и джобове за бутилки и дребни предмети. Единствената ни забележка беше свързана с наличието на самo един извод за 12V на централната конзола.

 

 

 

За теста по маршрут София-Сандански-София бяха осигурени бензинови и дизелови версии. Първият ден пътувахме с 1.5-литров дизел, който познаваме много добре от многобройните тестове и от състезанието за икономично шофиране преди няколко години. Той е 4-цилиндров редови, с турбокомпресор, с по 2 клапана на цилиндър и има следните характеристики: работен обем 1461 куб.см, диаметър на цилиндрите 76 мм, ход на буталата 80.5 мм, степен на сгъстяване 15.6:1, максимална мощност 66 кВт/90 к.с. при 4000 об/мин, МВМ 220 Нм при 1750 об/мин. Скоростната кутия е 5-степенна механична, задвижването става на предния мост. Серийно се монтира система ESP. Отчитайки търсенето на пазара французите няма да пускат пълноприводна версия на Captur. Дизеловата версия се ускорява от 0-100 за 13.1 сек и достига максимална скорост 171 км/ч. Заводските данни сочат среден разход на гориво от 3.7/100 и емисии на СО2 95 г/км.

 

 

 

На връщане пътувахме с бензинова версия, задвижвана от новия 3-цилиндров 0.9-литров двигател, който има по 4 клапана на цилиндър и следните характеристики: работен обем 898 куб.см, диаметър на цилиндрите 72.2 мм, ход на буталата 73.1 мм, степен на сгъстяване 9.5:1, максимална мощност 66 кВт/90 к.с. при 5250 об/мин, МВМ 135 Нм при 2500 об/мин. Скоростната кутия е 5-степенна механична, задвижването става на предния мост. Серийно се монтира система ESP. Динамичните данни са идентични с тези на дизеловата версия - ускоряване от 0-100 за 13 сек и максимална скорост 171 км/ч. По-малкият МВМ разбира се е причина при по-динамично управление по-честа смяна на предавките. Заводските данни сочат среден разход на гориво от 5/100 и емисии на СО2 113 г/км.

По време на теста, който в никакъв случай не можем да наречем икономичен с почти новите автомобили постигнахме среден разход от 5.1/100 при дизеловата и 7/100 при бензиновата версия, което ни навежда на мисълта че при нормално каране постигане на заводските данни ще бъде изпълнима задача.