Тест Mazda 6 2013

След като в началото на март пътувахме до Женева и обратно с комбито на новата Mazda 6, сега за няколко дни имаме на разположение и версия седан.

Третото поколение на Mazda 6 е първият автомобил, който използва цялата гама от технологиите SKYACTIV и i-ELOOP. Дизайнът е издържан в стила KODO – "Духът на движението". Двата фара с вградени дневни LED-светлини, които имат строг но красив "поглед" са свързани с крива, в чиято форма могат да се открият общи черти с тази при модела СХ-5. Многоъгълната радиаторна решетка придава допълнителна доза приветливост, а новата голяма емблема на марката имитира триизмерно изображение. Светлините за мъгла са монтирани в красиви контрастни пластмасови елементи. В профила на новата Mazda 6 много удачно се вписват препускащите коне, с които са украсени вратите. Отзад под извитата като вежди никелирана лайсна има големи модерни стоп-светлини. Върху капака на багажника има интегриран спойлер, а в двата края на задната броня са монтирани накрайниците на изпускателната система. Габаритните размери на новата Mazda 6 са сред най-добрите в сегмента: дължина 4865 мм, широчина 1840 мм, височина 1450 мм, междуосие 2830, диаметър на завой 12 м, клиренс 165 мм, следа: 1585 мм отпред и 1575 мм отзад, резервоар 62 л, багажник 490 л, собствена маса на тествания автомобил 1430 кг. Гумите са 19-цолови с размери 225/45. Тук е моментът да кажем, че съвсем не по правилата междуосието на комби-версията е с 8 см по-късо. За това след пропътувани над 5000 км с комби-версията сядайки в седана се учудихме на осезаемата разлика в пътното поведение. Ако отзивите за комбито бяха "Отличен 6", сега се налага да въведем още една оценка – "Супер-отличен 6+". Защото въпреки увеличените размери, благодарение на иновативната технология SKYACTIV новата Mazda 6 е по-лека и много по-устойчива на пътя. Ходовата част, която включва независимо окачване отпред и отзад е още по-здрава, а купето е по-устойчиво на усукване. Кормилното управление с електрически сервоусилвател осигурява отлична обратна връзка, лесни маневри при ниска скорост и стабилно пътно поведение при висока скорост. Спирачките са дискови: 297-милиметрови вентилирани отпред и 278-милиметрови плътни отзад. Серийно се монтират системи ABS, EBD и ESP.

Влизането в салона на новата Mazda 6 и запалването на двигателя става без ключ. Всичко в оборудването е изработено много внимателно и с вкус. Материалите използвани при изработката на отделните елементи са с високо качество. Обезшумяването е отлично. Седалките са удобни, с кожена тапицерия, с ярко-изразени странични опори и с електронастройки и отопление. Воланът е удобен и многофункционален. От бутоните върху него може да се управляват аудиосистемата, бордкомпютъра и адаптивния круизконтрол. От лопатките зад него могат да се сменят и предавките на автоматичната трансмисия. Таблото с уреди осигурява отлично разчитане на информацията, а всичко по централната конзола е ергономично и интуитивно разположено. За добрия саунд се грижи аудиосистема на Bose с USB-вход, а отличният микроклимат се поддържа от двузонален климатроник. От джойстика и бутоните до него, разположени на продължението на централната конзола може да се управляват аудиосистемата, телефона и навигацията. Паркирането става лесно благодарение на датчици и камера за движение на заден ход. В помощ на водача на Mazda 6 са системи за наличие на автомобили в "мъртвия ъгъл", за неволно напускане на лентата за движение, за автоматична смяна на светлините, има датчици за осветеност и за дъжд, активен круизконтрол, пълен набор от въздушни възглавници и др. Увеличеното със 115 мм междуосие спрямо втората генерация е причина за краката на пътуващите отзад да има място дори в излишък. Въпреки стръмно спускащия се назад таван на задните седалки спокойно могат да возят по-високи пътници. Големият подлакътник може да се ползва, когато отзад са само двама. Ако се наложи превозване на по-дълъг багаж или има нужда от повече товарно пространство само с едно движение с помощта на специални механизми монтирани в багажника облегалките могат да бъдат сгънати.

Задвижването на тестовия автомобил става от 4-цилиндров 2.2-литров SKYACTIV-D дизелов двигател. Той има следните характеристики: работен обем 2191 куб.см, диаметър на цилиндрите 86 мм, ход на буталата 94.3 мм, степен на сгъстяване 14:1, максимална мощност 129 кВт/175 к.с./4500 об/мин, МВМ 420 Нм/2000 об/мин. Скоростната кутия е 6-степенна автоматична, задвижването става на предния мост. Модерният дизел има тиха и пъргава работа. Това е и в основата на отличните динамични и експлоатационни данни: ускоряване от 0-100 – 8.4 сек, максимална скорост 216 км/ч, разход на гориво: 5.9/100 в градски условия, 4.2/100 извън града и 4.8/100 среден.

След пропътувани почти 1000 км можем смело да заявим, че Mazda 6 дори надхвърли очакванията ни. За автомобил, който няма регулируемо окачване пътното поведение е много добро. То успя да предложи на пръв поглед немислимата комбинация от комфорт и спортен темперамент. Към работата на двигателя нямаме забележки. Без да полагаме особени усилия и въпреки тестовите условия в края на теста отчетохме среден разход 4.9/100.