Тест на Renault Twingo RS

Първото RS на Renault Twingo направи своята премиера на автосалона в Женева през 2008 г. 4 години по-късно на пазара излезе второто поколение на малкия автомобил, което от тази пролет е вече и у нас. С удоволствие приех поканата за 3-дневен тест с първото регистрирано Renault Twingo RS.

Още в момента, в който застанах пред малкия бял автомобил спомените за "женското возило" останал у мен от предишните тестове станаха на прах. Дизайнът на екстериора на Twingo RS излъчва агресия. В предната броня е вграден мощен спойлер, чиято форма напомня на предната част на болида от F-1. Кръглите фарове, които в обикновената версия бяха не съвсем на мястото си, сега се вписват отлично в новата визия на автомобила. При поглед отстрани веднага се забелязват раздутите арки на калниците и мощните прагове. Полирани атрактивни 16-цолови лети джанти отлично допълват профила. Над задната врата е монтиран мощен спойлер. И след всичко видяно, малкият накрайник на ауспуха разположен в левия край на задната броня с интегриран дифузор ни напомня, че това не е расов спортист, а малка "градска бегачка" за светофарни гонки. Габаритните размери на Renault Twingo RS са претърпели съвсем леки корекции: дължина 3687 мм, широчина 1654 мм, височина 1470 мм, междуосие 2367 мм, диаметър на завой 10.4 м. Опционалното окачване Cup е намалило клиренса до 80 мм. Следата е 1460 мм отпред и 1445 мм отзад. Резервоарът побира 40 л. В зависимост от положението на задните седалки, които се изместват напред и назад обемът на багажника е от 165 до 285 л, а когато се сгънат облегалките им напред обемът нараства до 959 л. Собствената маса на заредения автомобил е 1050 кг. Гумите са 16-цолови с размери 195/45. Окачването Cupгарантира на Renault Twingo RSотлично сцепление с асфалта. Кормилното управление е с електрически сервоусилвател. Спирачната система има 280-милиметрови вентилирани дискове отпред и 240-милиметрови плътни отзад.

Макар и с означение RS Renault Twingo е пълноценен 4-местен автомобил. Серийното оборудване включва луксозен кожен салон със спортен оттенък. Предните седалки са с ясно изразени странични опори. Те са с бродирано лого Renault Sport. Воланът е спортен, тапициран с перфорирана кожа с белег за средното си положение, а подобно на друг познат автомобил и тук оборотомерът е монтиран на колонката му. Цифровият скоростомер вече е разположен на централната конзола. Педалите и лоста за смяна на предавките са от алуминий. На много места в салона има елементи от черен пиано-лак. Ръкохватките за управляване на климатика са бели. В серийното оборудване е включено и радио със CD. Отзад има достатъчно място за двама човека, но стегнатото окачване със сигурност ще подложи техния организъм на много по-големи натоварвания от тези на водача и пътуващия до него.

Задвижването на Twingo RS става от може би последния атмосферен двигател, който ще бъде използван от спортното подразделение Renault Sport. Той има работен обем 1598 куб.см получен от цилиндри с диаметър 79.5 мм и ход на буталата 80.5 мм. Степента на сгъстяването е 11:1. Максималната мощност е 98 кВт/133 к.с./6750 об/мин. МВМ е 160 Нм/4400 об/мин. Скоростната кутия е 5-степенна механична, задвижването става на предния мост. Ускоряването от 0-100 за 8.7 сек не е някакъв особен резултат, но за това пък ускоряването от място до разрешената в града максимална скорост е повече от впечатляващо. Максималната скорост е 201 км/ч. Заводските данни за разход на гориво сочат 9/100 в градски условия, 5.6/100 извън града и 6.5/100 среден.

Теста преминал по магистрала, извънградско, градско и движение в планински терен с поредица от завои завърши със среден разход около 7/100, което е много добър резултат.