Тест на Ford B-Max 1.0

Първата ни среща с Ford B-Max беше м.г. по време на официалното му представяне в Женева. Малко повече от година по-късно получаваме за 3-дневен тест един от новите автомобили, задвижван от избрания за "Двигател на годината" EcoBoost.

Ford B-Max е построен върху платформата на модела Fiesta. Липсата на "В"-колонки е принудила конструкторите да изработят 58% от носещата конструкция от високо- и свръх-високоякостна стомана. Това пък е оказало положително влияние върху редуцирането на теглото на автомобила. Новият миниван има елегантен и динамичен силует. Кинетичният дизайн на предната част е силно повлиян от показания 2 години по-рано концептуален модел Iosis. Радиаторната решетка е огромна решетка. В двата края на предната броня има отвори за подаване на въздух към предните спирачки. Големите силно изтеглени назад фарове подчертават линията на предния капак. Арките на калниците са раздути, а в корпусите на страничните огледала има вградени мигачи. Автомобилът има две ясно изразени изпъкнали линии отстрани. Едната започва от долния край на предния калник и преминавайки над прага достига до арката на задния калник. Другата започва от горната част на арката на предния калник и достига до големите стоп-светлини, които са свързани с широка никелирана лайсна и заемат част от задните калници и от петата врата. В задната броня има интегриран дифузор, а над стъклото има спойлер с вграден трети стоп. При еднакво междуосие с модела Fiesta, дължината на B-Max е по-голяма с 11 см. Дължина 4077 мм, широчина 1751 мм, височина1604 мм, междуосие 2489 мм, следа: 1492 мм отпред и 1482 мм отзад. Резервоарът побира 48 л, а обемът на багажника е 318-1386 л. Собствената маса на тестовия автомобил 1200 кг. Гумите са 15-цолови с размери 195/60, но като опция могат да се поръчат и 16-цолови 195/65. Ford B-Max има независимо окачване отпред тип McPherson и полунезависимо торсионно отзад. Возията е стегната, но не твърда. Сервоусилвателят на волана е електрически. Обратната връзка е достатъчно информативна и нямаме забележки както при паркиране в града, така и при движение с висока скорост. Спирачната система е с дискови спирачки, като предните са вентилирани. Серийно се монтират системи ABS, Спирачен асистент, EBD и ESP. Пътното поведение на B-Max е почти като това на "донора" Fiesta. Въпреки по-голямата височина накланянето в завой е поносимо. Автомобилът запазва зададената от волана траектория без проблеми и трябва да се комбинират сериозни усилия и липса на опит, за да се включи Стабилизиращата система.

Системата за отваряне на предните врати напред, а задните с плъзгане назад е наречена от FordEasy Access Door. Предните седалки са с добре изразени странични опори и вградени в страничната част механизми за предпазните колани. Седалката на водача може да се регулира и по височина. Коженият волан е многофункционален и може да се регулира по височина и в дълбочина. Таблото с уреди осигурява лесно разчитане на подаваната информация. На централната конзола е монтиран дисплея на иновативната система SYNC, която позволява управляване на телефона и радиото с гласови команди. Оборудването на тестовия автомобил включва още радио със CD, двузонален климатик, стъклен покрив, система за безключов достъп и стартиране на двигателя, камера за заден ход, система Start/Stop и др. Липсата на "В"-колонки е причина при отварянето на предната и задна врата да се получава отвор с размер около метър и половина. Това гарантира изключително лесно влизане и излизане от салона. Ако се сгъне облегалката на предната дясна седалка тогава пък много лесно могат да бъдат превозвани предмети с размери до 2 и 35. Отзад има място за 3-ма, но най-добре е там да се возят двама възрастни и едно дете.

Задвижването на тестовия Ford B-Max става от 3-цилиндров EcoBoost с работен обем 1.0 л. Клапаните са по 4 на цилиндър, има турбокомпресор и интеркулър. Работният обем от 998 куб.см е получен от цилиндри с диаметър 71.9 мм и ход на буталата 82 мм. Степента на сгъстяване е 10:1. Максималната мощност е 92 кВт/125 к.с./6000 об/мин. МВМ е 170 Нм/1400-4500 об/мин. Скоростната кутия е 5-степенна механична, задвижването става на предния мост. Според завода-производител динамичните характеристики на тествания Ford B-Max са следните: ускоряване от 0-100 – 11.2 сек, максимална скорост 189 км/ч, разход на гориво: 6/100 в градски условия, 4.2/100 извън града и 4.9/100 среден. Емисиите на СО2 са 114 г/км.

По време на теста пропътувахме с един резервоар почти 900 км в динамичен стил на управление. Това определи среден разход от 5.8/100 – доста приличен резултат при 400 км изминати по магистрала със скорост 130 км/ч.