Тест на Ford Ranger 2013

Все повече хора у нас проявяват интерес към автомобилите тип Pickup. Някои ги използват за своя селскостопански бизнес, други за превоз на оборудване за екстремни спортове, а трети просто за да седят по-високо от останалите участници на пътя и да паркират там, където другите не могат.

През последните години екипът на предаването не представлява интерес за хората от Мото Пфое, но с малко повече настояване успяхме да вземем за 2 дена Ford Ranger, задвижван от 2.2-литров Common Rail с мощност 150 к.с. Изцяло новият Ranger, който беше избран за "Международен пикап на 2013 г" отчетливо се различава от старата версия по "американския" дизайн. Мощната решетка пред радиатора е от пластмаса с никелирани лайсни. Предната броня с вградени светлини за мъгла и предпазни елементи в средната си част позволява ъгъл на атака 28 градуса. Големите фарове са в унисон с големите никелирани корпуси на огледалата за обратно виждане. От страни има никелирани стъпенки с гумено покритие. Колесните арки са силно раздути. Върху товарната платформа е монтиран сериозен метален ролбар. Отзад има дебело-никелирана броня от две части и големи стоп-светлини. Ъгълът на атака отзад също е 28 градуса. Джантите са алуминиеви. Ford Ranger е дълъг 5359 мм, широк 1850 мм и висок 1815 мм. Междуосието е 3220 мм. Клиренсът е 229 мм. Следа: 1560 мм отпред и отзад. Резервоарът побира 80 л. Върху товарната платформа с размери 1.55 х 1.56 мм може да се натоварят до 1152 кг. Собствената маса на тествания автомобил е 2048 кг. Окачването на Ford Ranger е ново – независимо на пружини отпред и зависимо на ресори отзад. То позволява по-спокойно преминаване през неравности на пътя без задната част да подскача силно и да губи траекторията на движение в завой. Това разбира се не означава, че автомобилът вози като лека кола. Кормилното управление е със сервоусилвател, който променя своето усилие според скоростта на движение. Предните дискови спирачки и задните барабанни вършат отлично своята работа. Серийно се монтират системи ABS и EBD.

В салона на Ford Ranger също са настъпили промени. Оборудването е станало по-модерно и по-луксозно. Версията limited има удобни предни кожени седалки със странични опори и система за отопление. Коженият многофункционален волан се регулира по височина и в дълбочина. Таблото с уреди, което прилича малко на онова при модела Focus е информативно и удобно. На мястото на старата вертикална централна конзола сега има нова, по-изпъкнала, с цветен дисплей в горната си част. Отзад има достатъчно място за 3 човека. Тестваният Ford Ranger имаше още: климатик, радио със CD, круизконтрол, парктроник, камера за задно виждане, електростъкла и електроогледала и др.

Задвижването на Ford Ranger става от 2.2-литров Common Rail с мощност 150 к.с. Работният обем от 2198 куб.см е получен от цилиндри с диаметър 86 мм и ход на буталата 94.6 мм. Степента на сгъстяване е 15.7:1. Максималната мощност от 110 кВт/150 к.с. се постига при 3700 об/мин. МВМ от 375 Нм се поддържа почти без промяна от 1500-2500 об/мин. Скоростната кутия е 6-степенна механична. Задвижването е пълноприводно, с възможност за движение само на задния мост в режим 2Н, 4х4 с разпределение на ВМ между предния и задния мост в съотношение 50:50 в режим 4Н и с понижаващи предавки в режим 4L. Превключването на различните режими вече не става механично, а със завъртането на електрически селектор разположен зад лоста за смяна на предавките. Според завода-производител ускоряването от 0-100 става за 12.3 сек, максималната скорост на движение е 175 км/ч, разходът на гориво при движение в града е 10.1/100, извън града 7.7/100 и среден 8.5/100. Емисиите на СО2 са 224 г/км.

По време на теста излизахме извън асфалтовите пътища и изминахме около 300 км по магистрала "Тракия" със скорост 130 км/ч. Това веднага доведе до среден разход от 10/100.