move up!, eco up! и сега cross up!

От 2011 г., когато беше официално представен модела up! на VW един след друг на пазара излизат различни версии. В един от първите пролетни дни получавам за 4-дневен тест почти нов VW cross up!.

F3 002 новый размер

 

F3 001 новый размер

След като вече съм управлявал версии move up! и eco up! би трябвало лесно да открия новите неща и разликите в пътното поведение/ако има такива/. Малкият автомобил, който е построен върху универсалната платформа MQB е все още атракция по нашите пътища.

F3 009 новый размер

Ъгловатите линии на дизайна, отсъствието на класическа радиаторна решетка и раздутите арки на калниците придават оригинален вид на екстериора. Изнесените в четирите края на каросерията колела осигуряват дълго междуосие и широка следа. За това и въпреки малките си габаритни размери VW cross up! има удивително малко надлъжно клатене и отлична за височината и класа си стабилност.

F3 005 новый размер

Тестовият автомобил има брони със сиви предпазни елементи позволяващи ъгъл на атака 17.1 градуса отпред и 24.7 градуса отзад, черни пластмасови защитни елементи по арките на калниците и праговете, фарове за мъгла, сиви корпуси на страничните огледала, гумена предпазна лента с надпис cross up! на вратите, алуминиеви рейки на покрива, спойлер над петата врата и 16-цолови джанти.

F3 010 новый размер

Монтирането на новите елементи е причина за леки промени в габаритните размери на версия cross up! спрямо тези при move up!: новите брони са увеличили дължината с 23 мм /3563 мм/, пластмасовите предпазни елементи по арките на калниците са увеличили широчината без огледалата с 4 мм /1649 мм/, а по-високото с 15 мм окачване и монтирането на алуминиеви рейки на покрива е увеличило височината с 27 мм /1516 мм/. Междуосието - 2420 мм и диаметърът на завой - 9.8 м са без промяна. Клиренсът е 162 мм. Следа: 1417 мм отпред и 1416 мм отзад. Резервоарът побира 35 л, а обемът на багажника е огромен за този сегмент – от 251-951 л. Собствената маса на тествания автомобил е 996 кг. Монтираните върху стоманени джанти 14-цолови гуми с размери 175/65 или 165/70 са заменени с по-големи 16-цолови - 185/50, чиито алуминиеви джанти имат атрактивен дизайн.

F3 054 новый размер

Освен повдигането с 15 мм други промени в окачването на VW cross up! няма: независимо на напречни носачи отпред и полунезависимо на торсионна греда отзад. Няма промяна и в кормилното управление. Електрическото серво осигурява лесно въртене и отлична обратна връзка. В спирачната система също няма нови неща: вентилирани дискови спирачки с диаметър 256 мм отпред и класически, барабанни отзад. Серийно се монтират сервоусилвател и системи ABS, EBD, ESP и Асистент за потегляне по наклон.

F3 043 новый размер

Колкото и да се мъчех да открия някакви разлики в пътното поведение на cross up! спрямо тестваните по-рано move up! и eco up! не усетих по-голямата височина да оказва някакво негативно влияние.

F3 003 новый размер
VW cross up! се предлага в 5 цвята: универсален – бял и червен, тъмно-син и сив металик или черна перла. Много добре се вижда как на фона на тъмно-синия цвят на тестовия автомобил черните предпазни елементи почти не се забелязват, но пък изпъкват сребристите елементи в предната и задна брони. Тапицериите в салона са в 2 двуцветни комбинации: червено и сиво и антрацит и сиво, а декорациите на арматурното табло могат да бъдат оцветени в черна перла, червено или сребърен металик.

F3 013 новый размер

В салона на cross up! виждам познати неща: скосен в долната си част волан, който се регулира само по височина, табло с голям скоростомер и много по-малки оборотомер и уред за наличното гориво, аудио-система, климатик и преносима развлекателно-навигационна система “Maps + more” с 5-инчов мултифункционален цветен сензорен дисплей, върху който се изписват данните от навигацията, аудиосистемата, парк-сензорите и асистента на икономично шофиране. Системата позволява и връзка с мобилен телефон през Bluetooth. Предните стъкла са с електрозадвижване, а задните са с механизъм за открехване на задния им край навън. Шумът по време на движение е много малък. Особено при скорости на движение до 100 км/ч. С чисто сърце мога да кажа, че при някои от автомобилите от доста по-висок клас шумовият фон в салона е по-висок.

F3 012 новый размер

Освен декоративните шевове по седалките с интегрирани подглавници, интериорът на cross up! се различава от тази при познатия move up! по кожения волан, по накрайника на лоста за смяна на предавките, по кожения лост за ръчната спирачка, по текстилните стелки с декоративен шев на пода, по хромираните пръстени на таблото, аераторите и превключвателя на светлините и по никелираните лайсни с надпис cross up! върху праговете.

F3 019 новый размер
Задвижването на тестовия VW cross up! става от познатия 1.0-литров 3-цилиндров бензинов двигател.

F3 020 новый размер

Работният обем е 999 куб.см, диаметърът на цилиндрите е 74.5 мм, ходът на буталата е 76.4 мм, степента на сгъстяване е 10.5:1, максималната мощност е 55 кВт/75 к.с./6200 об/мин, МВМ е 95 Нм/3000-4300 об/мин. Скоростната кутия е 5-степенна механична, задвижването става на предния мост.

F3 040 новый размер

Динамичните характеристики на VW cross up! са следните: ускоряване от 0-100 - 14.2 сек и максимална скорост – 167 км/ч. Разходът на гориво е: 5.8/100 при движение в градски условия, 4.1/100 при движение извън града и 4.7/100 среден при емисии на СО2 109 г/км.

По време на теста изминах почти 650 км, като при връщане на автомобила бордкомпютърът показваше налично гориво за още 35 км, което означава среден разход от 5.1/100 – много добър резултат за тестови условия.