/Не/Очаквани възможности на новия Duster

ACA BAL 0783 resize

Много бързо след представянето на автосалона във Франкфурт у нас пристигна новия Duster на Dacia. Познавайки отлично продавания до сега модел с радост приех поканата за участие в първия масов тест на новия автомобил. Организаторите се бяха постарали да ни осигурят възможност за шофиране не само по асфалт, но и по силно пресечен терен и непочистени заснежени участъци в района на „Трите буки” на Осогово.

ACA BAL 0804 resize

Новият Dacia Duster отново е построен върху платформата В0, но в дизайна на екстериора има осезаеми промени. Отпред има нови фарове с дневни светлини от светодиоди, нова решетка пред радиатора и нова броня.

ACA BAL 0819 resize

Благодарение на изместените със 100 мм напред основи на „А”-колонките, на по-силно наклоненото челно стъкло, на новите рейки на покрива и на изкачващата се подпрозоречна линия Dacia Duster вече има много по-динамичен профил.

ACA BAL 0871 resize

Отзад има нови стоп-светлини, нова пета врата и нова броня. С нов дизайн са и 17-цоловите лети джанти. В новите брони вече има интегрирани ясно видими маски, които не само предпазват предната и задната част на автомобила, но и осигуряват ъгъл на атака 30 градуса отпред и 33 градуса отзад. Ъгълът на страничен наклон е 21 градус. Всичко изброено е допринесло до промяна в положителна посока на проходимостта.

ACA BAL 1054 resize

В последното се уверихме сами след преминаване по екстремалното трасе, в което освен преминаване през кални участъци и локви имаше заход и спускане по сериозен наклон.

Dacia-Duster-2018-1280-91

И тъй като на нас с колегата от „Ауто Билд” се падна автомобил със задвижване само на предния мост /без монтираната в другите тестови автомобили система за помощ при спускане по наклон/ с чисто сърце мога да кажа, че в умели ръце новият Dacia Duster се справя без проблеми и без някои от новите електронни помощници.

Dacia-Duster-2018-1280-9f

Неоценима помощ в такива моменти оказва системата за мониторинг на района около автомобила, която има 4 камери. Така всички по-ниски препятствия, които не могат да се видят от мястото на водача не остават незабелязани.

Dacia-Duster-2018-1280-95

Приятно новост е осигуряването на безключов достъп до салона на автомобила и стартиране на двигателя с бутон. Промените в интериора на новия Duster на Dacia са още по-осезаеми и от оборудването на познатия ниско-бюджетен SUV май не е останало нищо. При изработката на голяма част от елементите са използвани по-скъпи и по-качествени материали.

Dacia-Duster-2018-1280-94

Седалките са нови. Воланът е нов, 4-спицов, регулируем, с бутони за управляване на аудиосистемата и клаксона.

Dacia-Duster-2018-1280-8e

Таблото с уреди също е ново, цветният сензорен екран на централната конзола за мултимедията MediaNav е монтиран по-високо и по-близо до дефлекторите за вентилация, които са с нова форма.

Dacia-Duster-2018-1280-90

Под него е монтиран блокът с бутони, от които се управляват: системата за помощ при спускане по наклон /когато има такава/, системата Start/Stop, избиране на режим ЕСО, аварийните светлини, заключването на вратите, изключването на парксензорите, включване на камерите и системата за стабилност. Още по-надолу е блокът за управляване на климатика, който има 3 кръгли ръкохватки с вградени светещи монохромни екрани. След новата подредба на централната конзола отдолу вече е останало място за поставяне на телефони или други дребни предмети.

Dacia-Duster-2018-1280-97

Пред пътника освен жабка вече има малка поличка.

ACA BAL 1526 resize

Освен изброените неща, като опция Dacia Duster може да бъде оборудван със: система за сигнализиране при наличие на автомобили в „мъртвия ъгъл”, система за автоматична смяна на светлините, система за безключов достъп и стартиране на двигателя, интернет-връзка, странични въздушни завеси за безопасност и др.

ACA BAL 1352 resize

Новият сервоусилвател на волана допринася за още по-лесно маневриране на място и за по-стабилно управление при движение с висока скорост. Промени в двигателната гама на новия Dacia Duster няма.

ACA BAL 1625 resize

Организаторите се бяха постарали да осигурят специално затворено за целта заснежено трасе, на което всеки желаещ можеше да изпробва своите умения и възможностите на автомобила.

ACA BAL 1634 resize

А на друго трасе онези, които обичат тръпката от автомобилните състезания можеха да се повозят на мястото на навигатора при многократния рали-шампион на България Митко Илиев, който им показа неочаквани от новия Duster възможности!

ACA BAL 1691 resize

На края, на топло край камината имахме възможност за коментари свързани с новия Duster, а повече подробности ще има при индивидуалния тест, който ще бъде след автосалона в Женева!

Снимките са дело на Любо Асенов и Dacia.