Тест на VW Passat B8 Alltrack 2.0 TDI-240

Единствената марка, която предлагаше комби с повишена проходимост преди години беше Subaru. По-късно със свои автомобили в този сегмент един след друг се включиха Volvo и Audi, последвани от VW. Дали защото се появи твърде късно/през 2011 г./ моделът Passat B7Alttrack не успя да пожъне големи успехи. За това VW възлага големи надежди на новото поколение, което видяхме за пръв път на автосалона в Женева през 2015 г. Първият автомобил пристигна у нас в края на годината и бях първия, който получи за тест този оранжев красавец.

DSC 7218 новый размер

 

VW Passat B8 Alltrack отново е построен на база на „цивилното” комби и въпреки че в екстериора двата автомобила имат много общи неща/фарове, решетка пред радиатора и стоп-светлини/, пълноприводната версия с повишена проходимост изглежда по-красиво и по-агресивно.

DSC 7224 новый размерDSC 7233 новый размерDSC 7228 новый размер

Заслуга за това имат предната броня с друга долна част, задната броня с вградени накрайници за ауспуха с многоъгълна форма, пластмасовите предпазни елементи по арките на калниците и праговете и специално създадените за модела джанти с 5 спици. Невидими за очите остават подкартерната защита и монтирането на допълнителни защитни елементи под автомобила предпазващи от удар всички агрегати и възли. Всичко изброено и увеличеният спрямо обикновеното комби клиренс са причина за съвсем лека промяна на габаритните размери. VW Passat B8 Alltrack е дълъг 4777 мм, широк 1832 мм и висок 1506 мм. Междуосието е 2789 мм. Диаметърът на завой е 11.7 м. Клиренсът е 174 мм. Следа: 1582 мм отпред и 1565 мм отзад. Резервоарът побира 66 л. Обемът на багажника е 639-1769 л. Собствена маса на тестовия автомобил 1776 кг. Гумите са 18-цолови с размери 245/45.

DSC 7280 новый размер

Модулната платформа MQB, която използва VW Passat B8 Alltrack има независимо окачване: отпред McPherson и 4-точково отзад. Кормилното управление е с електро-механичен сервоусилвател с възможност за индивидуални настройки. Спирачките са дискови, а в серийното оборудване са включени всички съвременни електронни помощници: ABS, Спирачен асистент, EBD, Асистенти за потегляне и спускане по наклон, ESP и Асистент при теглене на ремарке.

DSC 7236 новый размер

Дизайнът на интериора е познат от вече тествания Passat B8. Всичко, като се започне от панелите на вратите и се стигне до таблото с уреди е пример за отлична изработка и ергономия. Правите линии, грамотно подбраните материали и тяхното високо качество напълно отговарят на изискванията за представител от бизнес-клас с повишена проходимост. Обезшумяването в салона е много добро и звукът от аудиосистемата Dynaudio се чува превъзходно. Пластмасите са скъпи, а апликациите са от полиран алуминий.

DSC 7237 новый размер

Седалките са с кожена тапицерия. Предните са с ясно изразени странични опори, с механични настройки и със системи за отопление и масаж. 3-лъчевият скосен в долната си част мултифункционален волан вече познаваме от другите модели на марката.

DSC 7241 новый размерDSC 7243 новый размерDSC 7245 новый размер

Конвенционалното табло с уреди е заменено от голям 12-инчов цветен екран, върху който се прожектира различна информация по начин избран от водача.

DSC 7235 новый размер

Аналоговият часовник над централната конзола допринася за усещането за скъп автомобил, какъвто всъщност и е VW Passat B8 Alltrack. Цветният сензорен дисплей на мултимедията се ползва и от камерата за заден ход. Климатикът е двузонален. Към познатите от VW Passat B8 режими на движение: Eco, Normal, Sport и Individual при Alltrack е добавен и нов – Off-road.

DSC 7238 новый размер

Отзад има отделен извод за климатика, а върху седалката спокойно могат да се возят трима възрастни. Ако седнат двама ще може да се възползват от големия сгъваем подлъкатник.

DSC 7239 новый размер

В серийното оборудване са включени още: Активен круизконтрол с функция за спиране при опасност от удар, Система за защита на пешеходците и за автоматично спиране при движение в градски условия, Асистент при смяна на платното за движение, Система за автоматично паркиране, датчици за осветеност и дъжд и Система за помощ при излизане от паркинг на заден ход.

DSC 7275 новый размер

Задвижването на тестовия VW Passat B8 Alltrack става от 4-цилиндров 2.0-литров дизелов двигател, който има по 4 клапана на цилиндър, турбокомпресор и интеркулър. Работният обем е 1968 куб.см. Диаметърът на цилиндрите е 81 мм, а ходът на буталата - 95.5 мм. Степента на сгъстяване е 16.2:1. Максималната мощност е 176 кВт/240 к.с./4000 об/мин. МВМ от 500 Нм е наличен от 1750-2500 об/мин. Скоростната кутия е 7-степенна роботизирана DSG, а задвижването е пълноприводно 4Motion с междуосов съединител Haldex пето поколение. За увеличаване на проходимостта е монтирана електронна блокировка на диференциалите на двата моста XDS+. VW Passat B8 Alltrack стои уверено и стабилно на пътя дори при движение с висока скорост. Въпреки сериозните си размери и увеличения клиренс управляемостта и отзивчивостта към командите подавани от волана и педала за газта са много добри. Автомобилът се ускорява от 0-100 за 6.4 сек и достига максимална скорост 234 км/ч. Според завода-производител в зависимост от пътните условия средният разход на гориво е между 4.8- и 5.5/100 при емисии на СО2 144 г/км. След пропътувани почти 800 км, от които 400 по АМ”Тракия” считам, че показанията на бордкомпютъра на все още новия автомобил за среден разход от 6.5/100 са напълно очаквани и оправдани.