Тест на Mazda MX-5 1.5i

След премиерите м.г. в Детройт и в Женева у нас беше регистриран първия автомобил Mazda MX-5 от новото четвърто поколение носещо заводски индекс ND.

VIK 1930 новый размер

Няма начин да пътуваш с Mazda MX-5 и да не останеш забелязан.

DSC 6968 новый размер

Колкото и да се вглеждат познавачите в новия роудстър няма да открият нищо познато, тъй като това е напълно нов автомобил построен върху нова платформа. Дизайнът на екстериора е в познатия стил Kodo, а при изработката на купето, окачването, двигателя и трансмисията е използвана доказалите своите предимства технология SkyActiv.

VIK 1934 новый размер

Новите фарове са с форма на капка.

VIK 1935 новый размер

Предната броня е мощна, с ясно изразени аеродинамични елементи и компактни отвори за въздух украсени с дневни светлини от светодиоди. Между тях има голяма шестоъгълна радиаторна решетка.

VIK 1936 новый размер

Арките на калниците са раздути и това, заедно с дългия преден капак, изместения назад пътнически салон, късите надвеси и изнесените към краищата на купето колела придават още по-спортен вид на профила.

VIK 1937 новый размер

Силно наклоненото назад челно стъкло допълнително допринася това излъчване да не се променя без значение в какво положение и мекият сгъваем покрив, който в нашия случай се сгъва или разгъва ръчно, дори с една ръка за около 12 сек.

VIK 1944 новый размерVIK 1940 новый размер

Отзад има нови красиви стоп-светлини. Четвъртото поколение на Mazda МХ-5 има осезаемо променени габаритни размери. Дължината е намалена със 105 мм/3915 мм/, широчината е увеличена с 10 мм/1735 мм/, а височината е намалена с 20 мм/1235 мм/. Междуосието е скъсено с 15 мм/2315 мм/. Диаметърът на завой е 10.4 м. Клиренсът е 141 мм. Следа: 1495 мм отпред и 1505 мм отзад. Резервоарът побира 45 л.

VIK 1927 новый размер

Багажникът има обем 130 л. Използването на елементи от високоякостни стомани и изработката на предния капак, предните калници, металните части на предната и задна брони, дъгите за безопасност, конструкцията на мекия сгъваем покрив и голяма част от елементите на окачването от алуминий е позволило собствената маса на автомобила да бъде едва 1000 кг, разпределена в идеалното съотношение 50:50.

DSC 6973 новый размер

Гумите са 16-цолови с размери 195/50. Окачването е независимо: на 2 напречни носача отпред и многоточково отзад. Кормилното управление е с електрически сервоусилвател. Спирачната система е с вентилирани перфорирани дискове отпред и отзад. В серийното оборудване са включени ABS, Спирачен асистент, EBD, Тракшън контрол, ESP и ASR.

VIK 1949 новый размерVIK 1947 новый размер

Пътническият салон на четвъртото поколение на Mazda MX-5 е изместен малко назад, а седалките са разположени с 20 мм по-ниско от преди. Изискванията за безопасност са причина и за изместването им с 15 мм към тунела. За да се осигури достатъчно място за водача и неговия спътник са изработени нови седалки, които вместо пружини имат мрежа от полимери. Тапицерията им е кожена, а настройките са механични. И тъй като мястото назад е доста ограничено, ъгълът на наклона на облегалката прогресивно се намаля с изтеглянето й назад. Оборудването в салона е изработено от още по-качествени материали. Стилният мултифункционален волан е с малък диаметър. По средата на таблото с уреди зад него има оборотомер, в дясно - скоростомер, а в ляво - екран на бордкомпютъра.

VIK 1945 новый размер

Над централната конзола има цветен сензорен дисплей за мултимедията Mazda Connect, която се управлява от джойстик Multi Commander разположен буквално под ръката на водача върху тунела близо до лоста за смяна на предавките. Тестовият МХ-5 има: 4 въздушни възглавници, автоматичен климатик, темпомат, ограничител на скоростта, мощна аудио-система Boseс тонколони интегрирани в подглавниците, странични огледала и стъкла с електро-управление, ветро-защитен екран и централно заключване. Всички светлини: фарове, светлини за мъгла, дневни- и стоп-светлини са от светодиоди.

VIK 1950 новый размер

Задвижването на тестовия Mazda MX-5 става от 4-цилиндров редови 1.5-литров ScyActiv-G двигател работещ с директно впръскване на горивото, който има по 4 клапана на цилиндър. Работният обем е 1496 куб.см. Диаметърът на цилиндрите е 74.5 мм, а ходът на буталата – 85.5 мм Степента на сгъстяване е 14:1. Максималната мощност е 96 кВт/131 к.с./7000 об/мин. МВМ е 150 Нм/4000 об/мин. Скоростната кутия, която е в един блок с диференциала е 6-степенна механична, а задвижването става на задния мост.

DSC 6978 новый размер

Mazda MX-5 е от автомобилите, които все още осигуряват първичното усещане за управляване. След изключването на системата за стабилност удоволствието се превръща в еуфория. Не е за вярване как дори с този сравнително маломощен двигател може да се изпита истинска наслада от шофирането.

DSC 6982 новый размер

Динамичните характеристики не са върхови: ускоряването от 0-100 става за 9 сек, максималната скорост дори с прибран покрив е 200 км/ч. Според завода средният разход на гориво е 6/100 при емисии на СО2 139 г/км. Това малко ме учуди, защото според показанията на бордкомпютъра върнах автомобила с разход от 5.6/100.