Тест на VW Multivan Generation Six

65 години в производство и продадени над 12 млн. бр. от предишните 5 поколения! С такава история зад гърба си в края на 2015 г. се появи новият Transporter на VW. За популяризиране на шестото поколение беше пусната специална лимитирана версия на Multivan наречена Generation Six, която имах възможност да тествам в продължение на 4 дена.

VIK 2912-1 новый размер

 

Дизайнът на новия автомобил комбинира стилна праволинейност и излъчване на мощ.

VIK 2881 новый размерVIK 2882 новый размер

Най-големите промени са в предната част, където има нова решетка пред радиатора и нови светодиодни фарове с вградени светлини за движение през деня. Ниско долу в новата броня са вградени халогенни фарове за мъгла, които изпълняват ролята и на светлини в завой.

VIK 2880 новый размер

От фаровете нагоре към челното стъкло и назад по цялата дължина на автомобила има изпъкнали прави линии. Силуетът е познат, а оцветяването на горната част на купето в по-светли тонове го прави да изглежда по-леко. В задния край на предните калници на границата между двата цвята са монтирани малки стилни мигачи. В долната част на вратите има широка никелирана лайсна. Гумите са монтирани върху красиви сребристи джанти Disc с ретро-дизайн.

VIK 2887 новый размер

В задната част има нови светодиодни стоп-светлини, нова броня и нова врата с интегрирани в горната й част малък спойлер и „трети стоп”. Габаритните размери на VW Multivan Generation Six са следните: дължина 4904 мм, широчина 1904 мм, височина 1950 мм, междуосие 3000 мм, диаметър на завой 11.9 м, клиренс 178 мм. Резервоарът побира 80 л. Максималният обем на багажника е 5800 л. Собствената маса на тестовия автомобил е 2017 кг. Гумите са 18-цолови с размери 255/45.

VIK 2849 новый размер

Окачването е независимо: McPherson отпред и на двойни носачи отзад. Тестовият автомобил е оборудван с опционалното адаптивно окачване DCC, което предлага режими на движение: Comfort, Normal и Sport. По време на пътуването по АМ”Тракия” имаше силен страничен вятър и при избиране на режим Sport определено страничния наклон от поривите на вятъра беше много по-малък. Кормилното управление е с електрически сервоусилвател. Спирачките са дискови, като предните са вентилирани. Освен познатите системи ABS, Спирачен асистент и EBD тестовият VW Multivan Generation Six беше оборудван и със система Front Assist с функция за аварийно спиране в градски условия City Emergency Braking.

VIK 2897 новый размер

Интериорът на шестото поколение на VW Multivan е основно променен, а използваните материали са с високо качество.

VIK 2894 новый размерVIK 2895 новый размер

В унисон с емблемите отстрани при отваряне на вратите отпред и отзад специални плафони не само осветяват стъпенките, но и подсказват че това е лимитирана версия. Предното стъкло е отопляемо. Страничните шумоизолиращи стъкла са силно затъмнени, за да не пропускат любопитни погледи към пътуващите отзад.

VIK 2896 новый размер

Таблото е ново. Формата му е геометрична, а разделянето му на 4 хоризонтални нива подчертава широчината на салона. Дебелият мултифункционален 3-лъчев волан е облицован с кожа. Показанията на всички уреди зад него се разчитат лесно.

VIK 2902 новый размер

На централната конзола има 6.33-инчов цветен сензорен дисплей за мултимедията и за камерата за заден ход. Под него са разположени бутоните и ръкохватките за управляване на климатика. В ляво от тях са бутоните за избор на режима на работа на активното окачване, за изключване на парктроника и за изключване на системата Start/Stop. На продължението на централната конзола в дясно от новия лост за смяна на предавките има място за телефони, карти и др. дребни предмети.

VIK 2898 новый размер

Седалките са нови. При версия Generation Six те са тапицирани с кожа и Алкантара. Предните имат ясно изразени странични опори, система за отопление и електронастройки, като тази за водача е с памет за трима човека.

VIK 2899 новый размер

Самостоятелните седалки от втория ред могат да се местят напред-назад и да се извъртат обратно на посоката на движение осигурявайки не само конферентен разговор, но и създавайки голямо удобство. Специално вграден във волана микрофон позволява на водача също да взима участие в разговора без да се налага да извърта главата си назад.

VIK 2906 новый размер

За пътуващите отзад на тавана има пулт за управление на отделния извод на климатика, който подобно на онези при самолетите предлага обдухване на всяко едно от местата на втория и третия ред. Водачът на VW Multivan Generation Six има на разположение: датчици за осветеност и дъжд, система за автоматична смяна на светлините, Асистент при смяна на лентата за движение Side Assist, темпомат със система за автоматичен контрол на дистанцията до движещия се отпред автомобил, система Driver Alert следяща за умората у водача и др.

VIK 2801 новый размер

Задвижването на тестовия VW Multivan Generation Six става от напречно разположен и наклонен напред с 8 градуса 2.0-литров модерен дизел, който има турбокомпресор и водо-въздушен интеркулър. Работният обем е 1968 куб.см. Диаметърът на цилиндрите е 81 мм, а ходът на буталата – 95.5 мм. При степен на сгъстяване 16.5:1 се получава максимална мощност 110 кВт/150 к.с.83500-4000 об/мин. МВМ от 340 Нм е наличен от 1750- до 3000 об/мин. Скоростната кутия е 6-степенна механична, задвижването става на предния мост. Доста високата собствена маса и голямото напречно сечение си казват думата и автомобилът се ускорява от 0-100 за 12.9 сек и достига максимална скорост 182 км/ч. Заводските данни за разход на гориво на тази версия са: 7.4/100 в градски условия, 5.5/100 извън града и 6.2/100 среден при емисии на СО2 161 г/км. Силният вятър по време на първите два дни от теста, почти новият автомобил и многократните потегляния и спирания за да заснемем видеоматериала доведоха до среден разход от 7/100, което ми дава основание да вярвам, че след разработката и при нормално управление заводските данни ще бъдат напълно постижими.