Тест на Nissan Qashqai 1.6 DIG-T FWD

В края на 2014 г. тествах новия Qashqai на Nissan, задвижван от 1.6-литров дизел и пълноприводно задвижване. Още тогава се знаеше, че през 2015 г. на пазара ще се появи версия задвижвана от 1.6-литров бензинов двигател със задвижване само на предния мост. Търпеливо изчаках и през януари т.г. получих за тест точно такъв автомобил.

VIK 2971 новый размер

 

Знаейки къде отивам и каква е прогнозата, при получаване на ключовете шеговито ми беше напомнено, че това е градски кроссоувър само с предно задвижване. Не съм от хората, които ходят с километри да търсят трактор да ги вади от неподходящо за преминаване място, но кимнах одобрително с глава и… потеглих към Средна гора. Всички вече привикнаха с новия дизайн на Nissan Qashqai и докато шофирам никой не се обръща след мен. Но нали не в това е идеята на теста…

VIK 2972 новый размерVIK 2978 новый размер

Тестовият Nissan Qashqai има светодиодни фарове, светлини за движение през деня и стоп-светлини. Само фаровете за мъгла за халогенни. И тук, като при дизеловата версия зад радиаторната решетка има подвижни щори, които се затварят при скорост над 30 км/ч и се отварят само ако има опасност двигателят да прегрее. По този начин коефициентът на челно съпротивление е намален до 0.32. А това се усеща особено при бензиновия двигател, който разполага с много по-малък ВМ.

VIK 2979 новый размер

Габаритните размери на тестовия Nissan Qashqai са следните: дължина 4377 мм, широчина 1837 мм, височина с рейките на покрива 1595 мм, междуосие 2646 мм, диаметър на завой 10.72 м, следа: 1560 мм отпред и 1560 мм отзад, резервоарът побира 65 л, а обемът на багажника е от 439- до 1513 л. Собствената маса на автомобила е 1365 кг.

VIK 2976 новый размер

Гумите с размери 215/60/17 са монтирани върху алуминиеви джанти с 5 двойни спици. Предното окачване е независимо, тип McPherson, но за разлика от пълноприводната версия, която има многоточково окачване отзад тук е монтирано полунезависимо на торсионна греда. И точно в това се крие осезаемото по-добро пътно поведение на тестовия автомобил в поредица от завои. При многоточковото, но и много по-комфортно окачване понякога се усещаше леко разклащане на задната част. Работата на познатата система Chassis Control се усеща при движение по разбитите пътни участъци, каквито у нас има навсякъде. Кормилното управление е с електрически сервоусилвател, а спирачките са дискови – вентилирани отпред и плътни отзад. Освен серийно монтираните обичайни електронни помощници „Safety Shield” -технологиите на Nissan включват системи: Forward Emergency Braking за предпазване от челен удар, Driver Attention Alert за сигнализиране при наличие на умора у водача, Traffic Sign Recognition за разпознаване на пътните знаци, Line Departure Warning за предпазване от неволно напускане на избраната лента, Blind Spot Warning за сигнализиране за автомобили в „мъртвия ъгъл”, Moving Object Detection за сигнализиране при опасно приближаване на обект, Vehicle Dynamic Control за динамичен контрол, Active Trace Control за контролиране на пътното поведение с прилагане на спирачно усилие върху отделни колела в завой, Active Ride Control, която с леко спирачно усилие върху различни колела осигурява хоризонтално положение на купето и High Beam Assist за автоматична смяна на светлините. Неоценима помощ при паркиране осигурява системата Intelligent Park Assist, която освен датчици има 4 камери. Ръчната спирачка вече е с електронно управление и позволява аварийно спиране при неизправност на основната спирачна система.

VIK 3041 новый размер

В салона на Nissan Qashqaiвсичко е познато. Материалите, които са използвани при изработката на елементите от интериора са с високо качество. Кожено-текстилните седалки са с ясно изразени странични опори и имат системи за отопление.

VIK 3044 новый размерVIK 3046 новый размер

Панелите на вратите също имат приятни на допир кожено-текстилни облицовки с видими шевове.

VIK 3047 новый размер

Голям стъклен покрив с подвижна щора осигурява обилно количество светлина в салона. Единствената разлика с другите тествани версии е липсата на познатия селектор за избор на режима на задвижване.

VIK 3001 новый размер

Тестовият Nissan Qashqaiе оборудван с 4-цилиндров 1.6-литров бензинов турбомотор DIG-T, който работи с директно впръскване и има по 4 клапана на цилиндър, турбокомпресор и интеркулър. Работният обем е 1618 куб.см. Диаметърът на цилиндрите е 79.7 мм, а ходът на буталата 81.1 мм. Максималната мощност е 120 кВт/163 к.с./5600 об/мин. МВМ от 260 Нм се поддържа от 2000 до 6000 об/мин. Скоростната кутия е 6-степенна механична, а задвижването става на предния мост.

VIK 3012 новый размер

Да си призная не очаквах, че оборудваният с този двигател Nissan Qashqai ще има такава динамика! Ускоряването от 0-100 става за 8.9 сек, а максималната скорост на движение е 211 км/ч. В зависимост от размера на гумите заводските данни за разход на гориво са: 7.4-7.6/100 при движение в градски условия, 4.8-5.0/100 извън града и 5.8-6.0/100 среден.

VIK 3028 новый размер

Нямаше начин при преход в такъв сняг да добия точна представа за реалния среден разход, но в края на теста показанията на бордкомпютъра бяха 7.2/100 - повече от добър резултат за условията на шофиране.