Тест на BMW X5 xDrive40е PHEV

М.г. BMW пусна на пазара хибридна версия на X5 носеща означението xDrive40е PHEV. Сглобяването й става в завода на марката в гр. Спартанбург, Южна Каролина. С радост приех поканата да тествам първия внесен у нас автомобил.

VIK 3144 новый размер

Причината за появата на хибридна версия на големия баварски SUV са резултатите от изследване на хората от Мюнхен, според което почти 80% от собствениците на Х5 изминават по около 30 км дневно. Не е за вярване, че някои си купуват този огромен автомобил за разходки из града! Всички светлини на BMW X5 xDrive40е PHEV са светодиодни, като фаровете са Adaptive LED.

VIK 3150 новый размер

 

VIK 3152 новый размер

Ако не обърнете внимание на емблемите eDrive, на специалните джанти и на капака върху предния ляв калник скриващ розетката за зареждане може и да не разберете, че това е едно по-различно Х5.

VIK 3059 новый размерVIK 3061 новый размерVIK 3062 новый размер

Всъщност вниманието привлича и твърде тихото и почти призрачно потегляне от място на големия автомобил. Още по време на конструирането на третото поколение на големия баварски SUV инженерите са предвидили място за всички допълнителни компоненти. По този начин мястото в салона е непроменено. Само акумулаторните батерии скрити под пода на багажника са намалили обема му със 150 л и са увеличили собствената маса на автомобила с около 100 кг.

VIK 3140 новый размер

За това и след преминаване през „лежащи полицаи” или други изпъкнали неравности се усеща леко „приклякване” на задната част. Освен от рекуперативната енергия при спиране и спускане по наклон зареждането на акумулаторните батерии става и от обикновената електрическа мрежа с помощта на зарядно за 220V, скрито в двойното дъно на багажника. Времето за възстановяване на 100% от заряда е около 7 часа.

VIK 3156 новый размер  
Поглеждайки в салона на BMW X5 xDrive40е PHEV единственото непривично нещо са алуминиевите накладки върху праговете и бутонът на продължението на централната конзола с надписи eDrive.

VIK 3157 новый размер

Всичко останало е идентично с това при конвенционалните версии. Наличието на хибридно задвижване е причина за появата на допълнителни опции в менюто на системата iDrive, с чиято помощ на големия дисплей може да се наблюдава разпределянето и движението на потоците енергия и моментния и общия разход на електроенергия.

VIK 3153 новый размер

VIK 3143 новый размер


В огромния кош, на BMW X5 xDrive40е PHEV е скрит 4-цилиндров 2.0-литров бензинов турбомотор с максимална мощност 245 к.с. Запитах се, защо бензинов? И много бързо си отговорих сам! Причината е в това, че в Щатите и Китай недолюбват дизеловите двигатели. Всъщност при едновременна работа на конвенционалния турбомотор и вграденият в предната част на скоростната кутия електромотор с мощност 113 к.с. хибридният агрегат осигурява отличните 313 к.с. А цялата част от ВМ  осигуряван от електромотораот /МВМ е 450 Нм/ е наличен още с потеглянето. Скоростната кутия е 8-степенна автоматична. Възможните режими на движение са 3: само с електричество - AUTO eDrive, комбинирано - MAX eDrive и SAVE Battery. Движението само с електроенергия е препоръчително за градски условия, където има задръствания и движението става с по-ниска скорост.

VIK 3063 новый размер

Комбинираното задвижване осигурява отлична динамика и максимално използване на ресурсите на хибридния агрегат. Движението със запазване на електроенергията е препоръчително при движение по магистрала. Потеглянето от място става само с електромотора и в салона е непривично тихо. Чува се само шума от гумите. Достатъчно е обаче да натиснете по-сериозно педала за газта и почти неусетно в задвижването се включва и бензиновия турбомотор. Само с електроенергия може да се достигне скорост 120 км/ч.

VIK 3068 новый размер

При комбинирано задвижване BMW X5 xDrive40е PHEV се ускорява от 0-100 за 6.8 сек – с 9 десети по-бавно от версия xDrive40d. Максималната скорост на движение е електронно ограничена на 210 км/ч. При нормални пътни условия и комбинирано задвижване средният разход на гориво е 3.3-3.4/100 при емисии на СО2 77-78 г/км. Ако обаче решите да натискате здраво педала за газта и правите дълги преходи с висока скорост средният разход на гориво скача на 10/100, което за тегло над 2 т. и 2.0-литров бензинов турбомотор си е добро постижение! Немалка заслуга има 8-степенната автоматична трансмисия, която в режим Eco при отпускане на педала за газта не само прекъсва задвижването от конвенционалния двигател, но и го загасва. При натискане на педала за газта докато заработи бензиновия двигател първоначалното ускоряване става с електродвигателя.

VIK 3090 новый размер

Според завода максималният преход само с електричество е 31 км. За да се постигне това трябва човек да привикне с особеностите на задвижването и да промени начина си на управляване на автомобила. Първият ден успях да измина едва 15 км, вторият – два пъти по 20 с едно зареждане през нощта и едно през деня. Третият ден, когато реших да изпробвам максималните динамични възможности на хибридното задвижване този преход беше …… 11 км!