И Dacia Sandero вече с роботизирана трансмисия

В края на 2015 г. Dacia представи своята нова автоматизирана трансмисия Easy-R, предвидена за монтаж в моделите Logan, Sandero, Sandero Stepway и Logan MCV. Това провокира моя интерес и побързах да взема автомобил за тест.

VIK 3575 новый размер

 

Получавам ключовете на Dacia Sandero TCe 90, който е изминал едва 660 км и се отправям на път. Очакват ме: бърз преход по автомагистрала „Тракия”, после градско из Пловдив, където трафикът отдавна започна да прилича на този в София, а след това движение по междуградските пътища, където движението също е интензивно. По този начин, ползвайки изключително автоматичния режим за смяна на предавките от трансмисията Easy-R очаквам да получа достоверна информация за адекватна работа и реален разход на гориво.

VIK 3553 новый размер

Dacia предлага и ще продължава да предлага на пазара ниско-бюджетни автомобили и в тази политика няма място за скъпи автоматични трансмисии с хидро-трансформатор или с 2 съединителя. Французите от Renault и PSA отдавна предлагат за своите автомобили т.нар. „пилотирани трансмисии”. Easy-R прилича на тях, но има доста по-различен начин на работа, успешно комбинирайки надеждност, малки експлоатационни разходи и ниска цена. По този начин без сериозно оскъпяване на моделите си, Dacia осигурява на водача по-голямо удоволствие от шофирането особено при движение в натоварения градски трафик. Easy-R е много подходяща алтернатива и за онези водачи, които поради някаква причина изпитват трудност от смяната на предавките.

VIK 3569 новый размер

Като всеки нискобюджетен автомобил и тестовият Dacia Sandero има конвенционални светлини отпред и отзад, а основните габаритни размери са следните: дължина 4058 мм, широчина 1732 мм, височина 1518 мм и междуосие 2589 мм. Диаметърът на завой е 10.7 м. Клиренсът е 165 мм. Следа: 1500 мм отпред и 1490 мм отзад. Резервоарът побира 50 л, а обемът на багажника е 320-1200 л. Собствената маса на автомобила е 1024 кг, т.е. едва с 4 кг повече от версия с обикновена механична трансмисия. Гумите с размери 185/65/15 са монтирани върху 5-спицови алуминиеви джанти.
Типично за марката оборудването в салона на тестовия Dacia Sandero е семпло. Седалките са с механични настройки и текстилни тапицерии. Воланът е кожен. В помощ на водача са темпомат, парктроник отзад и системи: ABS, AFU, BAS, ESP и ASR. 7-инчовият цветен сензорен дисплей на централната конзола се използва от навигацията и мултимедията Media Nav Evolution.

VIK 3514 новый размер

Задвижването на тестовия Dacia Sandero TCe 90 става от 3-цилиндров бензинов турбомотор с работен обем 898 куб.см, получен от цилиндри с диаметър 72.2 мм и ход на буталата 73.1 мм. При степен на сгъстяване 9.5:1 е получена максимална мощност 66 кВт/90 к.с./5000 об/мин. МВМ е 140 Нм/2250 об/мин. Трансмисията Easy-R осигурява плавно придвижване и бавна смяна на предавките в низходящ или възходящ ред. Лостът има позиции R, N и D.

VIK 3571 новый размер

След изместването му в ляво, с придвижване напред-назад с помощта на електро-импулси може да се извършва и ръчна смяна на предавките. Има и режим „Кик-даун”, при който след натискане на педала за газта до долу за да се извърши изпреварване е възможно свалянето на 2 предавки надолу. Липсата на типичната за автоматичните кутии и тези с 2 съединителя позиция Р е причина след загасване на двигателя подобно на обикновена трансмисия и тук лостът да бъде оставен в една от двете позиции включващи предна или задна предавка. Нужно е малко време за да се свикне с прекъсването на ВМ и автоматичното отнемане на газта по време на смяна на предавките, но ако обичате лежерния и спокоен начин на придвижване Easy-R е вашата трансмисия. След малко повече шофиране стана ясно, че в режим на ускоряване с леко отпускане на педала за газта може да се предизвика смяна на предавката. Електро- механизмът, съставен от 3 електромотора управлявани от компютър при спиране на място автоматично преминава на първа предавка дори в ръчен режим на управление. Dacia Sandero Easy-R се ускорява от 0-100 за 11 сек и достига максимална скорост 169 км/ч. Заводските данни за разход на гориво са следните: 6.4/100 в градски условия, 4.3/100 извън града и 5/100 среден при емисии на СО2 116 г/км. В края на теста на почти новия автомобил отчитам отличен за условията среден разход от 5.5/100.