Skoda Octavia RS - вълк в овча кожа

Първата ми среща с актуалната версия RS на Skoda Octavia беше преди 2 години и половина по време на общото представяне на модела. Тази пролет успях да получа за 4-дневен тест подобен автомобил и сега ще споделя личните си впечатления от него.

VIK 3716 новый размер

 

Дори при бегъл поглед оцветеният в ярко-червен цвят Corrida Red RS изглежда много по-агресивно и по-атрактивно от стандартната Octavia. Предната броня е много по-релефна, а отворите за въздух с решетка тип „медена пита” са по-големи.

VIK 3722 новый размер

В двата й края са разположени светлините за мъгла, които са комбинирани със светлини за завой. Фаровете и монтираните в долната им част светлини за движение през деня са светодиодни.

VIK 3723 новый размер

В левия край на черната радиаторна решетка отчетливо се вижда логото RS.

VIK 3721 новый размер

При поглед отстрани особено впечатление правят по-различните джанти, между чиито спици много добре се виждат ярко-червените спирачни супорти на спирачките.

VIK 3718 новый размер

Отзад разликите с конвенционалната Octavia също са осезаеми. Върху капакът на багажника е монтиран голям спойлер-антикрило, а в долната част на бронята има вградени големи трапецовидни никелирани накрайници на ауспуха.

VIK 3720 новый размер

Има разбира се и надпис RS, който да подскаже дори на лаиците, че това не е обикновен седан. Габаритните размери на Skoda Octavia RS са следните: дължина 4685 мм, широчина 1814 мм, височина 1449 мм и междуосие 2680 мм. Диаметърът на завой е 10.4 м. Клиренсът е 140 мм. Следа: 1549 мм отпред и 1520 мм отзад. Резервоарът побира 50 л, а багажникът има обем 590-1580 л. Собствената маса на автомобила е 1415 кг. Гумите са с размери 225/40/18.

VIK 3755 новый размер

Skoda Octavia RS използва шасито на обикновената версия, но в окачването са направени редица промени. Монтирани са по-къси и по-твърди пружини, регулируеми амортисьори, ново 3-точково захващане в долната част на предното окачване McPherson и разбира се нови сайлент-блокове. Кормилното управление е с рейка с променливо предавателно отношение и адаптивен електроусилвател. Всичко изброено до тук осигурява приятно-твърда возия, адекватно пътно поведение и безропотно изпълнение на командите подавани от волана. Балансът е почти идеален. Заслуга за това разбира се има и електронната имитация на блокировка на диференциала XDS.

VIK 3726 новый размер

Салонът на Skoda Octavia RS е комбинация между спортен дух, богато оборудване и абсолютна пригодност за ежедневно използване.

VIK 3728 новый размер

Седалките са спортни, с ясно изразени странични опори, с интегрирани в облегалките подглавници, които са украсени с ярко-червени ленти и релефно лого RS. Тапицерията е кожено-текстилна ушита с видими червени шевове. Настройките са механични. Коженият волан също е ушит с видими червени шевове, но за разлика от повечето подобни автомобили тук няма цветен сектор в горната част за указване на централното му положение. За това пък в разположената отдолу трета спица има лайсна с надпис RS. Таблото с уреди е специално подготвено за модела на база на познатото от конвенционалната версия. На централната конзола има 7-инчов цветен сензорен дисплей за аудиосистемата и навигацията. Под него са ръкохватките на двузоналния климатик.

VIK 3730 новый размер

Още по-надолу на продължението на централвната конзола са бутоните за изключване на системата за стабилност, за изключване на системата Start/Stop, за заключването на вратите и за избиране на режим RS. Skoda Octavia RS е оборудвана още с: датчици за осветеност и дъжд, темпомат, ограничител на скоростта, парктроник отзад, система Start/Stop, система за автоматично паркиране и система за промяна на работата амортисьорите, трансмисията и двигателя.

VIK 3736 новый размер

 

Задвижването на Skoda Octavia RS става от 4-цилиндров редови 2.0-литров TDI, познат от версия GTD на VW Golf. Работният обем е 1968 куб.см, диаметърът на цилиндрите е 81 мм, а ходът на буталата - 95.5 мм. При степен на сгъстяване 15.8:1 се получава максимална мощност 136 кВт/184 к.с./ 3500-4000 об/мин. МВМ от 380 Нм се поддържа почти без промяна от 1750-3250 об/мин. Скоростната кутия е 6-степенна с 2 съединителя тип DSG, а задвижването става само на предния мост. При движение в нормален режим смяната на предавките става мигновено и почти незабележимо. При избиране на спортен режим на управление трансмисията работи така, че двигателят да стои повече време в оборотите, в които има най-голям ВМ и подава газ при смяна на предавките в низходящ ред. Натискането на бутона RS оказва влияние не само на реакциите на двигателя към подаваните от педала за газта команди и на характера на работа на трансмисията, но и върху работата на усилвателя на волана и на настройките на системата за стабилност. Освен това с помощта на звуков генератор в салона на автомобила започва да се чува басов звук свързан с повишаване на оборотите на двигателя. Така водачът изпитва удоволствие без да нарушава тишината навън. Системата позволява и индивидуални настройки. Например кормилното управление може да бъде в спортен режим, а трансмисията и двигателят да работят в икономичен режим.

VIK 3814 новый размер        

Ярко червеният автомобил се ускорява от 0-100 за 8.1 сек и достига максимална скорост от 232 км/ч. Заводските данни за разход на гориво са: 5.9/100 в градски условия, 4.3/100 извън града и 5/100 среден при емисии на СО2 129 г/км. Първите 2 дни, когато просто пътувах из страната средният разход на гориво беше 5.5/100. Когато през следващите 2 дена се опитах да изстискам всичко на което е способен големият седан бордкомпютърът отчете разход от 8/100. Но за това пък удоволствието беше невъобразимо. И както често обичам да повтарям в такива случаи: Кеф цена няма!