VW e-Golf - в контакт с бъдещето

През 2013 г в дните на автосалона във Франкфурт направи световна премиера най-тихият и най-екологичен Golf на VW. Две години и половина по-късно у нас беше регистриран тестови автомобил и аз първи от колегите журналисти имам възможност да се запозная отблизо с новия e-Golf.

VIK 4247 новый размер

 Автомобилът беше изминал едва 277 км. Според завода автономията с едно зареждане е от 160-190 км и имаше опасения, че преходът от 155 км от София до студиото в Раковски ще се окаже непосилна задача. За това предприех някои мерки: движение с постоянна скорост 80-90 км/ч, използване на спусканията за активно дозареждане на акумулаторите, движение без климатик и радио и… след пристигането ми с най-голямо учудване виждам, че според бордкомпютъра има електричество за още 48 км. А това е много повече от заводските данни! Е, по-късно научих, че за постигане на такива по-дълги преходи автомобилът разполага с режими Ecо и Eco+.

VIK 4351 новый размер

Също като актуалния Golf VII и e-Golf е построен върху платформата MQB. Разликите с конвенционалния автомобил са минимални:

VIK 4340 новый размер

модифицирана предна броня с вградени светодиодни „С”-образни светлини за движение през деня,

VIK 4339 новый размер

тясна решетка пред радиатора със синя лента в долната си част, която продължава в корпусите на светодиодните фарове,

VIK 4342 новый размер

емблеми с надпис e-Golf,

VIK 4349 новый размер

спойлер с ветрозащитни екрани отзад и специално създадени за модела джанти с ниско аеродинамично съпротивление, върху които са монтирани 16-цолови гуми с размери 205/55.

VIK 4369 новый размер

Разликите в интериора между тестовия e-Golf и неговия конвенционален събрат са още по-малки.

VIK 4375 новый размер

След завъртане на контактния ключ таблото оживява, а след завъртането му в посока на запалване на таблото светва нова зелена лампа с надпис Ready.

VIK 4370 новый размер

Вграденият в скоростомера уред за наличното гориво вече показва оставащото количество електричество,

VIK 4373 новый размер

а бордкомпютърът наред с другите данни показва изразходваната в момента и до момента електроенергия.

VIK 4377 новый размер

Новост е възможността на климатика да работи дори когато автомобилът е в покой. Всичко останало е като при познатата конвенционална версия: кожен многофункционален волан, седалки с ясно изразени странични опори, цветен сензорен дисплей на централната конзола, отопляемо предно стъкло, аудиосистема с навигация, активен круизконтрол, ограничител на скоростта, система за автоматично спиране при опасност от удар, автоматична ръчна спирачка с функция „Помощ при потегляне по наклон”, автоматични фарове и др. И ако в салона на конвенционалния Golf е тихо, в този на e-Golf е още по-тихо, благодарение на специалните гуми с ниско съпротивление и ниски нива на шум!

Volkswagen-e-Golf-2015-800-39     

Под предния капак на автомобила от Волфсбург вместо конвенционален двигател има синхронен електромотор с мощност 115 к.с. и 270 Нм МВМ куплиран с едностепенна трансмисия собствено производство. В режим на движение Normal тези данни се използват на 100%. При избиране на режим Есо може да се използват до 92 к.с., а в режим Eco+ - до 75 к.с.

Volkswagen-e-Golf-2015-800-38

За нормалното функциониране на всички системи на автомобила е монтиран и конвенционален 12-волтов акумулатор. Системата за охлаждане се грижи за температурния комфорт на акумулаторните батерии и контролера на управляващата електроника. Премахването на едни и монтирането на нови агрегати и елементи е причина за увеличаване на собствената маса на e-Golf с едва 166 кг спрямо конвенционалния автомобил.

Volkswagen-e-Golf-2015-800-3b

Теглото от 1510 кг е разпределено много по-добре, което пък е причина за по-добро пътно поведение. Тук е момента да разкажа малко повече за литиево-йонните акумулаторни батерии с напрежение 323V и общ капацитет 24.2 кВт/ч.

Volkswagen-e-Golf-2015-800-46

264 отделни елемента групирани в 27 модула по 6 или по 12 бр. са поместени в тунела, на мястото на резервоара и на дъното на багажника, чийто обем е намален с 35 л. Свойството на електромотора да осигурява МВМ още от момента на завъртането си е причина e-Golf да се ускорява плавно, мощно и напълно безшумно. Това осигурява ускоряване от 0-60 за 4.2 сек и от 0-100 за 10.4 сек. Максималната скорост на движение е електронно ограничена на 140 км/ч.

VIK 4357 новый размерVIK 4358 новый размер

В зависимост от стила на управление автономията с едно зареждане, което става от обикновената електрическа мрежа за 13 часа е 160-190 км. Предвидена е възможност за зареждане и на мощни обществени зарядни станции, като тогава 80% от капацитета на акумулаторите може да се възстанови за около 30 мин. Част от използваното за придвижване електричество се възстанови при натискане на спирачките, които с предимство регенерират енергия и едва при много силно натискане задействат спирачните апарати. При спускане по наклон с помощта на лоста за смяна на посоката на задвижване може да се използва един от четирите режима на рекуперативно спиране: B, D1, D2 или D3. Така при разумно и правилно управление VW e-Golf може да осигури по-голяма автономия.

VIK 4299 новый размер