GVC - новото оръжие на Mazda 6

Много скоро след официалната премиера в Париж на Mazda 6 модел 2017 у нас бяха регистрирани първите автомобили. Това ми даде възможност да взема за 4-дневен тест почти нов автомобил, който беше пропътувал едва 469 км. Смело мога да твърдя, че познавам този модел отлично, защото вече 5 години Mazda 6 превозва екипът на предаването заедно с техника и багаж до Женева и обратно.

VIK 8100 resize

 Върху купето Mazda 6 модел 2017 са положени 3 слоя перлен металик имитиращ течен метал, като по този начин много добре се забелязват плавните и мощни извивки. Разликите в екстериора с до сега предлагания на пазара автомобил са толкова малко, че може и да не се забележат при бегъл поглед.

VIK 8096 resize

Модел 2017 може да бъде разпознат единствено по вградените в огледалата за обратно виждане мигачи, които вместо вертикални са… хоризонтални. Няма промяна нито в дизайна, нито в габаритните размери на флагмана на марката. Mazda 6 2017 е дълъг 4870 мм, широк 1840 мм и висок 1450 мм. Междуосието е 2830 мм и тук е добре да напомня, че това е един от малкото седани в света, чието междуосие е по-голямо от това при версия комби. Диаметърът на завой е 12 м. Клиренсът е 165 мм. Следа: 1590 мм отпред и 1580 мм отзад. Резервоарът побира 62 л, а обемът на багажника е 480 л. Собствената маса на тестовия автомобил е 1350 кг. Гумите са 19-цолови с размери 225/45.

VIK 8049 resize

Най-голямата и най-интересна новост при Mazda 6 модел 2017 е монтирането на иновационната система за адаптивен контрол на движението G-Vectoring Control. За създаването й японските инженери са работили 8 години. Тя е плод на новата глобална концепция на Mazda – SkyActiv-Vehicle Dynamics, чиято главна цел е създаването на чувство за едно цяло на автомобила и водача наричано от японците Jinba Ittai. И ако до скоро работата на двигателя, трансмисията и ходовата част се контролираха отделно, GVC осъществява интегриран контрол върху трите едновременно. С контролиране на мощността на двигателя системата GVC осигурява по-стабилно пътно поведение особено при преминаване в остри завои и при хлъзгава и заснежена настилка. Най-общо работата на системата може да бъде обяснена по следния начин.

VIK 8060 resize

По време на движение 12 пъти в секунда се следи за положението на дроселовата клапа, ъгъла на завъртане на волана и скоростта на движение. Щом електрониката прецени, че при навлизане в завой има опасност от занасяне подаването на ВМ към предните задвижващи колела се намалява, а при излизане от завой подаването на ВМ се увеличава. Всичко това се извършва без водачът да усети нищо! Само започва да прави впечатление фактът, че без да са монтирани скъпи адаптивни амортисьори или въздушно окачване купето почти не се накланя, а пътниците в салона се чувстват супер-комфортно.

VIK 8089 resize

С монтирането на GVC новостите в Mazda 6 модел 2017 не свършват. Системата SCBS вече разпознава пешеходци и осигурява безопасно автоматично спиране при скорост 50- вместо досегашните 40 км/ч, а пределът на чувствителност на системата за безопасно спиране SBS е увеличен от 145- на 160 км/ч. Подобрена е работата и на системата BSM за сигнализиране при наличие на автомобили в „мъртвия ъгъл”, която реагира вече на автомобили приближаващи с по-голяма скорост. Системата Rear Cross Traffic Alertпредупреждава за напречно приближаващ автомобил при излизане от паркинг на заден ход. Познатият Mazda Radar Cruise Control поддържа зададена от 30- до 200 км/ч скорост спазвайки избрано от водача разстояние до движещия се отпред автомобил. Ако той не е включен, системата Distance Recognition Support System показва дистанцията до автомобила отпред.

VIK 8107 resize

В помощ на водача са още системата за активно поддържане на избраната лента за движение, адаптивните завиващи LED-фарове и системата за автоматична смяна на светлините.

VIK 8103 resize

Промените в салона на Mazda 6 модел 2017 са по-забележими. Седалките са познатите, но функцията за памет вече запомня и положението на проекционния Head-Up дисплей. Той пък е цветен и има нов интерфейс с увеличени функции. Мултифункционалният ергономичен отопляем волан е нов, с нови бутони, някои от които имат и нови функции. На таблото с уреди отново има 3 кръгли кладенеца, но малкият екран за бордкомпютъра в скоростомера е премахнат. За това пък по средата на десния напълно дигитален кладенец вече може да се изпише не само информация за общия преход и общия разход на гориво, но и за изминатите километри и разхода на водач А и водач В. Пак там може да се появи дигитален компас. В десния кладенец се прожектират още уред за моментния разход отгоре и за наличното гориво отдолу. Друга новост е по-ниското ниво на шум, което се забелязва по време на движение. За това помагат новите уплътнения, новата шумоизолация на вратите, пода и тавана, по-дебелото челно стъкло и ламинираните странични стъкла.

VIK 8105 resize

Задвижването на тестовия Mazda 6 модел 2017 става отпознатия 4-цилиндров 2.5-литров SkyActiv. Той има работен обем 2488 куб.см получен от цилиндри с диаметър 89 мм и ход на буталата 100 мм. Степента на сгъстяване е 13:1. Максималната мощност е 141 кВт/192 к.с./5700 об/мин. МВМ е 256 Нм/3250 об/мин. Скоростната кутия е 6-степенна автоматична с допълнителен режим Sport и с възможност за смяна на предавките от алуминиеви пера зад волана. Задвижването е само на предния мост.

VIK 8055 resize

Избирането на режим Sport променя алгоритъма на работа на двигателя и скоростната кутия и отзивчивостта към подаваните от педала за газта команди поддържайки работата на агрегата около пика на ВМ. Ускоряването на големия автомобил от 0-100 става за 7.8 сек, а максималната скорост на движение е 223 км/ч. Заводските данни за разход на гориво са следните: 8.5/100 при движение в градски условия, 5/100 извън града и 6.3/100 среден. Сами разбирате, че управляването на чисто нов автомобил в тестови режим с цел снимане на видео и разучаване на работата на системите няма как да доведе до тези резултати.

20161130 043141 resize

Но разход 7.3/100 в края на теста е много добро постижение.