Тест на VW Caddy TGI

М.г. след 11 години на производство и продадени над 1.5 млн. бр. третото поколение на VW Caddy беше заменено от ново, по-модерно, по-икономично и по-екологично. В началото на т.г., когато навън имаше натрупан сняг тествахме пълноприводната версия 4Motion на четвъртото поколение, а сега обръщаме внимание на заводски пригодената за работа с метан версия TGI.

DSC 9676 resize

Дизайнът на новото Caddy е прагматичен и показващ безкомпромисно неговата фирмена принадлежност. Всичко е изработено с прави ръбове и изчистени линии. Новите фарове са халогенни, с конвенционални светлини за движение през деня. Зад стъклата им са монтирани стилни продължение на лайсната върху радиаторната решетка. В новата броня има голям отвор за въздух, а в двата й края са монтирани фарове за мъгла, които изпълняват и ролята на светлини в завой. Върху предния капак от двата вътрешни края на фаровете в посока „А”-колонките започват мощни ребра, които визуално придават по-голяма широчина на автомобила.

DSC 9678 resize

В задния край на предните калници са монтирани стилни мигачи, а върху вратите е монтирана гумена предпазна лайсна със стилно никелирана горна част. Корпусите на огледалата и дръжките на вратите са в цвета на купето. Отзад има нови стоп-светлини, нова броня и нова пета врата с интегрирани в горния й край спойлер и „трети стоп”. На покрива има мощни алуминиеви релси за закрепване на багаж или спортни принадлежности. Джантите са двуцветни алуминиеви с 5 двойни спици. Габаритните размери на тестовия VW Caddy са следните: дължина 4506 мм, широчина 1793 мм, височина 1858 мм и междуосие 2682 мм. Диаметърът на завой е 11.1 м. Клиренсът е 153 мм.

DSC 9685 resize

Обемът на багажника от 750 л се увеличава до 2850 л след сгъване на седалките от втория ред и до 3030 л ако същите бъдат напълно свалени. Собствената маса на тестовия автомобил е 1541 кг.Гумите са с размери 205/50/17.

DSC 9683 resize
Оборудването на новото Caddy на VW включва: предни седалки с текстилна тапицерия и механично регулиране включително и по височина, подлакътник между тях, кожен мултифункционален волан, табло с конвенционални уреди и екран за бордкомпютъра, разположен над аудиосистемата блок за управление на климатика, мултимедия с навигация с 6.33-инчов цветен сензорен дисплей, място под нея за телефони и други дребни предмети, жабка с ключалка, отделение за багаж над челното стъкло по цялата широчина на покрива, странични стъкла и огледала за обратно виждане с електроуправление и места в корите на предните врати, в които се събира бутилка с обем литър и половина.

DSC 9684 resize

Мястото отзад е напълно достатъчно да се возят 3 възрастни без значение от размера им. В услуга на водача са пълен набор от електронни системи за стабилност, система Start/Stop, парктроник с асистент за паркиране и активен круизконтрол със система за автоматично спиране и звуков сигнал при опасност от удар, която работи от 30- до 160 км/ч.

DSC 9686 resize
Задвижването на тестовия VW Caddy става от 4-цилиндров редови 1.4-литров TSI заводски пригоден за работа с метан. Той има работен обем 1395 куб.см. получен от цилиндри с диаметър 74.5 мм и ход на буталата 80 мм. Степента на сгъстяване е 10:1. Без значение какво гориво се използва максималната мощност е 81 кВт/110 к.с./4800-6000 об/мин. МВМ е 200 Нм/1500-3500 об/мин. Скоростната кутия е 6-степенна механична, задвижването става на предния мост.

DSC 9687 resize

От завода-производител обещават среден разход от 4.2 кг метан на 100 км, но това е при идеалните условия, каквито ежедневно няма как да бъдат осигурени. За това считам, че постигнатият по време на теста среден разход от 6/100 е по-реален.