Тест на Mini Clubman Cooper SD

Най-голямото Mini в историята на марката – Clubman има впечатляваща история. Първият автомобил с това име беше произведен през далечната 1968 г. Това всъщност беше комби, получено с удължаване на задната част на познатия хетчбек с две отварящи се настрани врати отзад. Задвижването ставаше от бензинов двигател с работен обем 1100 куб.см. Непривичната за марката каросерия не можа да повтори успехите на класическото Mini. Вторият опит за възстановяване на модела беше през 2007 г., когато новият собственик на Mini – BMW пусна на пазара второто поколение на Clubman, построено на база на вече утвърдилия се на пазара хетчбек. Междуосието беше удължено с 8-, а дължината с 24 см. Това беше и първото Mini, в което можеха да се возят 5 човека. 8 години по-късно на пазара се появи третото поколение на Clubman, носещо заводски индекс F54. Не крия, че съм почитател на дизеловите двигатели и след търпеливо изчакване взех за тест такъв автомобил във версия Cooper SD със задвижване на 4-те колела.

DSC 9689 resize

Заставайки до Mini Clubman Cooper SD осъзнавам, че въпреки познатите черти на предната част това е голям автомобил, чиито размери наистина нямат нищо общо с името на марката: дължина 4253 мм, широчина 1800 мм, височина 1441 мм и междуосие 2670 мм. Диаметърът на завой е 11.3 м. Следа: 1564 мм отпред и 1565 мм отзад. Резервоарът побира 48 л, а обемът на багажника е от 360- до 1250 л. Собствената маса е 1485 кг. Гумите с размери 225/45/17 са монтирани върху многоспицови алуминиеви джанти.

DSC 9692 resize

Предната част е позната от другите модели на марката. Голямата шестоъгълна решетка пред радиатора има широка никелирана рамка. Всички светлини са светодиодни: двата кръгли фара с пръстен, в горната част на който са светлините за движение през деня и в долната част – мигачите и интегрираните в двата края на бронята светлини за мъгла. В долната част на бронята има два отвора, които подават въздух за охлаждане на предните спирачки. Други два отвора встрани от светлините за мъгла подобряват аеродинамичното съпротивление. Коефициентът на челно съпротивление Сх е 0.33.

DSC 9696 resize

Профилът на тестовия автомобил изглежда доста внушително с монтирания на покрива Mini-багажник. Големите изтеглени встрани светодиодни стоп-светлини, спойлерът над вратите и интегрираните в задната броня светлини за мъгла и никелирани накрайници на ауспуха пък придават по-спортен вид на големия автомобил.

DSC 9706 resize

Вратите могат да бъдат отворени една след друга с помощта на бутон от ключа на автомобила, но затварянето става ръчно. По много атрактивен начин е изработена антената-перка на акула. В горния й край монтиран ярко светещ червен светодиод, който започва да мига веднага след заключване на автомобила.

VIK 5844 resize


Въпреки сериозните си размери Mini Clubman е запазил типичното за другите модели на марката усещане за управляване на картинг. Автомобилът откликва спонтанно на командите подавани от волана, а преминаването през завои доставя истинско удоволствие. Окачването е независимо – McPherson отпред и Multilink отзад. Удълженото междуосие е причина Mini Clubman да преминава през надлъжните неравности много спокойно и плавно. За това и от своите създатели автомобилът е определен, като идеално решение за дълги пътувания.

DSC 9708 resize
Сядайки в салона на Clubman попадам в типичната за автомобилите на Mini обстановка. Всеки детайл от интериора е премислен много добре. Арматурното табло е широко. Горната му част сякаш виси във въздуха оградена от новата интерпретация на типичната за автомобилите Mini елипса. С подобно оформление са панелите на вратите и централната конзола, където върху цветния екран на огромния кръгъл уред освен показанията на навигацията и бордкомпютъра се изписва информация от модерните приложения. Спортните седалки, които имат ясно изразени странични опори са с кожено-текстилна тапицерия и с механични настройки. Върху колонката на мултифункционалния тапициран с кожа волан се виждат познатите, като Мики Маус уреди скоростомер и оборотомер. Климатикът е двузонален, а аудиосистемата – Harman Kardon.

DSC 9709 resize

В помощ на водача са монтирани: система за електронно управляване на твърдостта на амортисьорите, асистент за паркиране, камера за заден ход, навигация Professional, режими на шофиране MID, GREEN и SPORT, система за контрол на дистанцията отпред и отзад, активен круизконтрол, ограничител на скоростта, система за комфортен достъп и др. Мястото на задния ред седалки позволява спокойно сядане на хора с по-висок ръст, а монтираните в облегалките на предните седалки закачалка и стойка за таблет облекчават пътуването.

DSC 9717 resize


Задвижването на Mini Clubman Cooper SD става от 4-цилиндров 2.0-литров TwinPower Turbo-двигател. Той има работен обем 1995 куб.см получен от цилиндри с диаметър 84 мм и ход на буталата 90 мм. Степента на сгъстяване е 16.5:1. Максималната мощност е 140 кВт/190 к.с./4000 об/мин. МВМ от 400 Нм се поддържа почти без промяна от 1750- до 2500 об/мин. Скоростната кутия е 8-степенна спортна автоматична. Задвижването е пълноприводно All4 с електронно управляване на потоците на ВМ. То няма за цел увеличаване на проходимостта, а постигане на още по-добра стабилност без значение от пътните условия. Системата Start/Stop се грижи за намаляване на разхода на гориво при движение в градски условия и за снижаване на общото количество на вредните емисии.

VIK 5871 resize

Mini Clubman Cooper SD се ускорява от 0-100 за 7.1 сек. Максималната скорост на движение е 222 км/ч. Според заводските данни средният разход на гориво е около 4.9-4.8/100 при емисии на СО2 129-126 г/км. Големият багажник на покрива и тестовото шофиране преди всичко в спортен режим са причина разходът в края на теста да бъде 6.1/100, което считам за много добър резултат.