Тест на Honda Jazz 1.3 i-VTEC

В края на 2015 г. на пазара се появи третото поколение на Honda Jazz. Отдавна имах желание да се запозная отблизо с новия автомобил, защото ако в Европа този модел не е бестселър, то в Япония Jazz беше избиран два пъти за Автомобил на годината и един път за Автомобил на десетилетието. А да се пребориш за такава титла при сериозната конкуренция на останалите именити марки в Страната на изгряващото слънце е безспорен успех. В края на лятото у нас пристигна първия Jazz от третото поколение. Търпеливо изчаках своя ред и в края на септември вече имам на разположение за един уикенд ярко-оранжев автомобил задвижван от 1.3-литров i-VTEC.

VIK 6609 новый размер

Третото поколение на Honda Jazz е станало по-голямо, по-красиво, по-емоционално и определено „хваща окото”. Без да има особени прилики с по-големия Civic някои от щрихите в дизайна на екстериора недвусмислено подчертават родствената им връзка.

VIK 6612 новый размер

В предната част впечатление правят новата решетка пред радиатора с широка никелирана лайсна, новите конвенционални фарове и новата броня с вградени в долната й част светодиодни дневни светлини. Върху капака над двигателя има два мощни ръба, които започват от краищата на лайсната на радиаторната решетка и плавно се преливат в „А”-колонките.

VIK 6613 новый размер

При поглед отстрани много добре се виждат две щамповки, които придават динамичен вид на автомобила. Едната започва от задния край на предния калник и преминавайки през дръжките на вратите завършва в новите релефни стоп-светлини, а втората е в долната част на вратите.

VIK 6617 новый размер

В страничните огледала вече има вградени мигачи,

VIK 6616 новый размер

а джантите имат 5 двойни спици с динамичен дизайн.

VIK 6621 новый размер

Отзад има нова пета врата със спойлер в горния си край и нова броня с бутафорни пластмасови решетки в двата края. Третото поколение на Honda Jazz порасна осезаемо по размери. Дължината е увеличена с 95 мм, а междуосието с 30 мм. Това е позволило увеличаване на обема на багажника със 17 л и е дало възможност след сгъване на седалките в салона да се превозва товар с дължина до 2.5 м! Точните габаритни размери на Honda Jazz са следните: дължина 3995 мм, широчина 1694 мм, височина 1525 мм, междуосие 2530 мм, диаметър на завой 10.8 м, клиренс 110 мм и следа: 1490 мм отпред и 1480 мм отзад. Резервоарът побира 40 л, а обемът на багажника е от доста сериозните за този клас 354 л до внушителните 1314 л след сгъване на втория ред седалки. Както и преди, всяка от двете седалки на задния ред може да се повдига осигурявайки място за превоз на по-обемист и чуплив товар. Собствената маса на тестовия автомобил е 1098 кг. Гумите са с размери 185/60/15.

VIK 6615 новый размер
Както и до сега мястото в салона на Jazz изглежда по-голямо, от колкото се очаква. Това разбира се е следствие на увеличените размери и на някои хитрости, които използват японските инженери. Например резервоарът е под… предните седалки.

VIK 6629 новый размер

По този начин разстоянието между предните и задните седалки е като при автомобил от по-горния сегмент, а освободените 10-на см. са довели до големия за класа си багажник. Мястото отпред също е непривично голямо.

VIK 6625 новый размер

Седалките са с текстилна тапицерия. При изработването на таблото и панелите на вратите явно са използвани подходящи материали, които не само не тропат и не скърцат по време на движение, но и при влизане в салона не се усеща привичния за автомобилите от този клас мирис на евтина   пластмаса и гума.

VIK 6624 новый размер

Седалката на водача е с механични настройки, включително и по височина. Страничните опори не са ясно изразени, но все пак нека не забравяме, че това е типичен градски автомобил. Воланът е трилъчев, от приятна на допир пластмаса. От бутоните върху него може да се управлява почти всичко, което се показва върху 7-инчовия цветен сензорен монитор на централната конзола. Таблото с уреди е ново. Левият кладенец е отреден за оборотомера, големият среден за скоростомера, а в десният се прожектират показанията на уредите за наличното гориво и температурата на двигателя, на километража и на бордкомпютъра.

VIK 6627 новый размер

Климатикът е обикновен, а системата Honda Connect, която е съвместима с Android Auto осигурява връзка с Интернет.

VIK 6626 новый размер

Между предните седалки има подлакътник, а в ляво от волана на таблото точно до единият дефлектор на климатика има място за поставяне на чаша с кафе или малка бутилка с вода. В оборудването на тестовия автомобил са включени още: парктроник, система за сигнализиране при настъпване на осевата линия, система за предупреждаване при опасност от удар и система за разпознаване на пътните знаци.

VIK 6537 новый размер


Задвижването на тестовия Honda Jazz става от 4-цилиндров 1.3-литров i-VTEC. Той има работен обем 1318 куб.см получен от цилиндри с диаметър 73 мм и ход на буталата 78.7 мм. При степен на сгъстяване 13.5:1 е получена максимална мощност 75 кВт/102 к.с./6000 об/мин. МВМ е 123 Нм/5000 об/мин. Скоростната кутия е вариаторна от типа CVT със 7 предварително зададени позиции. Honda Jazz се ускорява от 0-100 за 12.1 сек и достига максимална скорост 182 км/ч. Разходът на гориво според японците трябва да бъде 5.4/100 при движение в градски условия, 4.4/100 извън града и 4.8/100 среден при емисии на СО2 111 г/км. Въпреки серийно монтираната система Start/Stop, която по-често нямаше възможност да работи при 100% реални български пътни условия след шофиране в тестови режим с многократни потегляния и спирания при връщане на автомобила бордкомпютърът отчете среден разход от 5.2/100, което считам за много добър резултат. При това пътното поведение на сравнително високия автомобил е много добро. Това е последица не само от новото окачване и новия електрически усилвател на волана, но и от това че центърът на тежестта е по-ниско, а теглото  на автомобила е редуцирано с почти 12% спрямо до сега предлаганата версия. Всичко това си проличава осезаемо при движение в поредица от завои. Е, ако решите да правите неразумни маневри стига да не сте прекрачили законите на физиката електронната система за стабилност ще ви „вкара в правия път”.