Тест на Renault Megane Sedan 1.6 dCi

Четвъртото поколение на хетчбека Renault Megane направи своята премиера през 2015 г. на автосалона във Франкфурт. Малко по-късно направихме и първите тестове с новия автомобил. М.г. в дните на автосалона в Париж направи премиера версия седан, която вече няма да се предлага като Fluance, а като Megane. Производството на автомобила става отново в големия завод на марката в Бурса, Турция. Получих възможност да получа за тест чисто нов автомобил, задвижван от 1.6-литров Energy dCi.

VIK 7618 resize

Дизайнът на предната част на Renault Megane Sedan е идентичен с този при версия хетчбек: широка, сякаш усмихваща се решетка пред радиатора с голяма емблема на марката, светодиодни LED PURE Vision фарове около които има дневни светлини от светодиоди с познатата вече „С”-образна форма, вграденият в долната част на предната броня спойлер със странични отвори за въздух и халогенните светлини за мъгла, които изпълняват ролята и на светлини в завой.

VIK 7632 resize

Профилът на новия френски седан излъчва динамика дори в покой. Интересно решение са дизайнерските щамповки в „С”-колонките, които повтарят линията на задната врата. При поглед отстрани и особено отзад, където има постоянно светещи светодиодни стоп-светлини с 3D-графика новият автомобил много прилича на по-големия Talisman.

VIK 7627 resize

В това разбира се няма нищо лошо. А и размерите им са осезаемо различни! Renault Megane Sedan е дълъг 4632 мм, широк 1814 мм и висок 1443 мм. Междуосието е 2711 мм. Диаметърът на завой е 11.2 м. Клиренсът е 136 мм. Следа: отпред 1577 мм и отзад 1574 мм. Обемът на багажника е 508 л. Собствената маса на тестовия автомобил е 1401 кг.

VIK 7622 resize

17-цоловите гуми с размери 205/50 са монтирани върху красиви полирани алуминиеви джанти с 5 “U”-образни спици.

VIK 7659 resize

Също като хетчбека и Megane Sedan е построен върху платформата на Renault Common Module Family, която има независимо окачване отпред и отзад. Позната система Multi Sense с 5 режима на работа: Normal, Comfort, Eco, Sport и Perso дава възможност на водача сам да избира най-актуалните за пътните условия настройки. Кормилното управление е с електрически сервоусилвател с променливо усилие. Спирачната система е с дискови спирачки с диаметър 280 мм – вентилирани отпред и плътни отзад.

VIK 7636 resize

Сядайки в салона на новия седан попадам в познатата от хетчбека модерна и комфортна атмосфера. При изработването на оборудването са използвани материали с високо качество. По време на движение в салона не се чува пукане и скърцане от евтини пластмаси. Предните седалки, които имат системи за отопление са с кожена тапицерия, като кожата на мястото на контакт с тялото е  перфорирана. Настройките са механични, а тази за водача има система за масаж, която се включва при избиране на режим Comfort. Воланът е тапициран с кожа Napa. Таблото, уредите, централната конзола с големия вертикално разположен 8.7-инчов цветен сензорен екран за системата R-Link 2 са познати от хетчбека. Тестовият автомобил е оборудван с: двузонален климатик, активен круизконтрол, ограничител на скоростта, система за помагане при потегляне по наклон, отопляеми странични огледала, карта „Свободни ръце” за безключов достъп и стартиране на двигателя, датчици за осветеност и дъжд, 360-градусов парктроник, камера за заден ход, система за автоматично паркиране, система за автоматична смяна на светлините, цветен Head-Up-дисплей, бутон за бърз достъп и моментална смяна между режимите Sport и Comfort на системата Multi-Sense, аудиосистема Bose, електролюк на покрива и системи: за сигнализиране при напускане на избраната лента за движение, за опасна близост до движещия се отпред автомобил, за разпознаване на пътните знаци и за сигнализиране при наличие на автомобили в „мъртвия ъгъл”. Отключването на багажника може да става и с пъхане на крак под задната броня – екстра, която без електрозадвижване на капака е малко безсмислена…

VIK 7639 resize

Задвижването на тестовия Renault Megane Sedan става от най-мощния дизелов двигател, който се предлага в гамата на модела. Работният обем на Energy dCi130 е 1598 куб.см. Диаметърът на цилиндрите е 80 мм, а ходът на буталата 79.5 мм. При степен на сгъстяване 15.4:1 е получена максимална мощност 96 кВт/130 к.с./4000 об/мин. МВМ е 320 Нм/1500 об/мин. Скоростната кутия е 6-степенна механична, задвижването става на предния мост.

VIK 7675 resize

Renault Megane Sedan се ускорява от 0-100 за 10.5 сек и има максимална скорост 201 км/ч. Според заводските данни средният разход на гориво е 4/100 при емисии на СО2 103 г/км. В края на теста на чисто новия автомобил бордкомпютърът отчете среден разход от 6/100.