Тест на BMW 520d xDrive

BMW 5-Series е един от най-популярните автомобили в света. От появата на първото поколение преди 45 години до момента са произведени и продадени над 7.6 млн. бр. Седмото поколение на 5-Series на BMW със заводски индекс G30, което направи своята световна премиера през октомври м.г. има голям шанс да продължи тази слава и да привлече още нови клиенти на марката.

DSC 1903 resize

 

Дизайнът на новата „петица”, който е дело на студиото по дизайн на BMW начело с Карим Хабиб е еволюция на познатия от предходните модели, но с явни прилики с този при по-голямата 7-Series. Освен това новият автомобил е построен върху платформата CLAR, която използва и 7-Series, но в конструкцията на купето няма елементи от композитни материали. Въпреки увеличените габаритни размери с използването на леки елементи от високоякостни стомани и на изработени от алуминий преден и заден капак, покрив, врати, опори на двигателя и носачи на окачването собствената маса на G30 е с почти 100 кг по-малко от тази на предшественика. Именно този факт ме накара да избера за тест версия 520dxdrive тежаща 1500 кг с намерението да разбера ще се справи ли малкия 4-цилиндров дизел със задвижването на големия седан. Тестовият автомобил е с ниво на оборудване Luxury Line.

DSC 1915 resize

При поглед отпред впечатление правят подвижните жалузи зад големите решетки-бъбреци и широкоъгълната камера монтирана между тях. Светлините за движение през деня, фаровете и светлините за мъгла са светодиодни. Новата броня има ясно изразени въздушни отвори и аеродинамични елементи.

DSC 1905 resize

Тук е момента да кажа, че коефициентът на челно съпротивление от 0.22 е най-добрият сред седаните от този клас. Купето е с класически пропорции. В задния край на предните калници има въздушни отвори украсени с широки никелирани лайсни. На лице е и характерната извивка на Хофмайстер в „С”-колонката.

DSC 1914 resize

Отзад има нова броня, в която без значение какъв е двигателят има два ауспуха по един в двата ѝ края. Стоп-светлините също са светодиодни и вече навлизат доста по-навътре в задните калници. Широчината на новия автомобил е увеличена с 36-, широчината с 6-, височината с 2-, а междуосието със 7 мм.

DSC 1913 resize

Точните габаритни размери на BMW 520d xDrive със заводски индекс G30 са следните: дължина 4936 мм, широчина 1868 мм, височина 1479 мм и междуосие 2975 мм. Диаметърът на завой е 12.2 м. Клиренсът е 141 мм. Следа: 1605 мм отпред и 1630 мм отзад. Резервоарът побира 66 л, а обемът на багажника е 530 л. Собствената маса е 1500 кг.

DSC 1908 resize

Гумите са 19-цолови с размери 245/40 отпред и 275/35 отзад. Окачването е независимо – двураменно отпред и 5-точково отзад. За разлика от 7-Series обаче тук пневматични елементи не се предлагат дори като опция. За сметка на това пък са монтирани адаптивни амортисьори и активна система от напречни стабилизатори с електромотори за намаляване на накланянето на купето в завой. Активното кормилно управление е с адаптивен електроусилвател, който не само променя усилието, но и предавателното число в зависимост от скоростта на движение. Задните колела завиват помагайки за по-лесно маневриране при движение с ниска скорост и за по-добра стабилност при движение с висока скорост в завой. Спирачната система, която е с големи вътрешно-вентилирани дискове осигурява спиране от 100 км/ч на място за малко над 35 м.

DSC 1919 resize

Сядайки в новото BMW 520d xDrive попадам в салон, който може да бъде наречен еталон за подражание. Стилът на оборудването комбинира две на пръв поглед немислими неща – премиум и стил със спортен дух. Всичко е ергономично и премислено до най-дребния детайл. За изработката на оборудването са използвани фина естествена и изкуствена кожи, дърво, алуминий и карбон. Предните седалки са комфортни, с електронастройки с памет за двама човека и имат системи за отопление. Таблото с уреди също като при 7-Series е цветен проекционен екран, който променя своите графики и цветове в зависимост от избора на режима на управляване: Sport, Comfort и Eco. Появили са се нови и интересни показания, като например разстоянието, което е изминато по инерция и спечелените километри допълнителен преход при движение в ЕСО-режим. Новият мултифункционален волан, който е с електронастройки по височина и в дълбочина има удобно разположени бутони, с които се управлява работата на телефона, аудиосистемата, круизконтрола, ограничителя на скоростта, системата за поддържане на избраната лента за движение и системата за спазване на разстояние до движещ се отпред автомобил с автоматично спиране и потегляне. Мултимедията подобно на тази при 7-Series може да се управлява както с гласови команди, така и с жестове. Климатикът е двузонален с изводи за пътуващите отзад, а на продължението ѝ има обособено място за безконтактно зареждане на мобилен телефон и на големия ключ на автомобила, от който подобно на 7-Series може не само да се провери от дистанция състоянието на автомобила и наличното гориво, но и да се паркира в тесни места без водачът да е в салона. Джойстикът за управляване на системата Connected Drive, върху който може да се изписват букви също познаваме от 7-Series. На продължението на централната конзола е и бутонът, с който върху големия цветен екран се показва изображението от системата Remote 3D View.

DSC 1907 resizeDSC 1910 resizeDSC 1911 resize

                Използвайки 4 камери: една отпред между двете решетки-бъбреци, по една в страничните огледала и една отзад паркирането и придвижването в тесни или трудни за преодоляване участъци става лесно, като детска игра. Отзад може да седнат трима, но най-добре е да се возят двама и да се възползват от услугите на широкия и удобен подлакътник. Голям електролюк с тъмна щора осигурява обилно количество светлина в салона. Въобще може да се каже, че е помислено всички да изпитват истинско удоволствие от пътуването.

                   DSC 1917 resize

                     И така, идва време да споделя своите впечатления от работата на базовия дизелов двигател B47D20. Той е 4-цилиндров с по 4 клапана на цилиндър и с работен обем 2.0 л. Диаметърът на цилиндрите е 84 мм, а ходът на буталата – 90 мм. Степента на сгъстяване е 16.5:1. Максималната мощност от 140 кВт/190 к.с. се постига при 4000 об/мин. МВМ от 400 Нм е наличен още при 2500 об/мин. Скоростната кутия е 8-степенна автоматична, а задвижването е пълноприводно xDrive. След избиране на режим Sport от бутоните на продължението на централната конзола тестовият BMW 520d xDrive се ускорява от 0-100 за 7.6 сек – определено добър резултат за малкия дизел. Максималната скорост на движение е 235 км/ч. Заводските данни за разход на гориво са следните: при движение в градски условия – 5.4/100, извън града – 4.6/100 и среден – 4.9/100. В края на теста, който освен 400 км по АМ „Тракия” изминахме още толкова по различни пътни мрежи бордкомпютъра отчете среден разход от 6.2/100.