Тест на Range Rover 3.0 TDI

Четвъртото поколение на Range Rover е вече у нас и буквално за няколко часа имахме възможност да направим своето първо запознанство с него. Автомобилът, който през годините спечели прозвището "Кралят" е станал по-модерен, по-красив и по-голям.

Дизайнът на Range Rover вече не е толкова ъгловат и квадратен. В много от чертите се долавя близост с познатия Evoque. Новата решетка пред радиатора е наклонена назад. Фаровете с вградени дневни LED-светлини са изтеглени назад. Монтирана е нова предна броня със светлини за мъгла от светодиоди. Бутафорните "Хриле" от предните калници са преместени върху предните врати. Отзад са монтирани нови по-тесни вертикални стоп-светлини от светодиоди. Задната врата, която е с електрозадвижване отново се отваря на 2 части. Промените в дизайна са довели до коефициент на челно съпротивление от 0.34, което е отличен резултат за този клас. Въпреки, че изглежда доста по-компактен Range Rover е с осезаемо увеличени габаритни размери. Дължината е вече 4999/+33/ мм, широчината е 1983/+27/ мм, височината е 1835/-20/ мм, а междуосието е 2922/+176/ мм. Диаметърът на завой е 12.3 м. Въздушното окачване позволява промяна на клиренса от 228- до 303 мм. Дълбочината на газене е нараснала на 900 мм. Резервоарът побира 85 л, а обемът на багажника е 909-2030 л. След замяна на стоманената конструкция с алуминиева собствената маса на автомобила е редуцирана с цели 420 кг, достигайки 2160 кг., а гумите са 21-цолови. Независимото окачване отпред е на двойни "А"-рамена, а отзад многоточково. Кормилното управление е с електрически сервоусилвател, който осигурява леко въртене на волана при бавно движение и осезаемо втвърдяване при висока скорост. Спирачната система подготвена от Brembo е с вентилирани дискове с диаметър 380 мм отпред и 365 мм отзад. Серийно се монтират ръчна спирачка с електро-управление, Сервоусилвател и системи ABS и EBD. Второто поколение на системата Terrain Response вече има автоматичен режим, при който електрониката сама преценя как да работят окачването и трансмисията. Оставена е разбира се възможността всеки сам да избере режим за движение в сняг, кал, пясък или камъни. Серийно се монтират и системи за потегляне и спускане по наклон.

В салона на Range Rover вече може да се влезе и без ключ. За целта всички врати, освен системи за дозатваряне имат сензори за отключване и заключване. Многофункционалният волан и седалките са с електронастройки. Коженият салон, който се предлага в 17 цвята има апликации от дървесина и алуминий. Ролята на табло играе 12.3-инчов TFT-екран върху който се изписва информацията от всички уреди и контролни лампи. Броят на бутоните и ръчките е намален наполовина. Луксозното оборудване отново включва двойна жабка и мини-хладилник. Увеличеното междуосие е осигурило по-голямо пространство на задните седалки. Облегалките им имат електронастройки. Отзад могат спокойно да седнат трима човека, но обособените места са 2. Седящите на тях могат да използват услугите на голям подлакътник, който всъщност е сгънатата облегалка на средната седалка. Благодарение на 4-зоналния климатик всеки от пътуващите сам може да определя своя микроклимат. На централната конзола има 8-инчов Touch-screen Dual-View монитор, покривът е стъклен с електролюк и предпазна щора, а осветлението в салона е амбиентно. На разположение на водача са: Адаптивен круизконтрол, Система за наблюдение за автомобили в мъртвия ъгъл, Паркинг-сензори и камери отпред и отзад.

Задвижването на тестовия Range Rover става от 3.0-литров V6 TDI с максимална мощност 256 к.с. Работният обем е 2993 куб.см, диаметърът на цилиндрите е 84 мм, ходът на буталата е 90 мм, степента на сгъстяване е 16:1, максималната мощност е 188 кВт/256 к.с./4000 об/мин, а МВМ е 600 Нм/2000 об/мин. Скоростната кутия е 8-степенна автоматична. Според завода-производител динамичните характеристики на Range Rover са следните: ускоряване от 0-100 - 7.9 сек, максимална скорост 209 км/ч, разход на гориво в градски условия - 8.5/100, извън града – 7.0/100 и среден -7.5/100.