Тест на VW Golf VІІ 2.0 TDI

В края на 2012 г. направи своята премиера седмото поколение на бестселъра на VW Golf. Взехме за 4-дневен тест един от първите тестови автомобили задвижван от 2.0-литров Common Rail с максимална мощност 150 к.с.

Няма как да сбъркате от коя марка е новият автомобил. Предната част е с типичната за последните модели на VW тясна радиаторна решетка с голямо фирмено лого. Познати са и изтеглени ксенонови фарове с дневни LED-светлини. Нова е и предната броня с голям отвор за въздух. При поглед отстрани се забелязва наличието на малко прозорче в предната врата и мигачи в огледалата. По-големият наклон на "А"-колонките и промяната в габаритните размери са допринесли профилът на новия Golf VII подобно на този при 1-Series на BMW да прилича на готов за скок хищник. Отзад впечатление правят новите стоп-светлини от светодиоди и новата броня. Отличната работа на дизайнерите в аеродинамичния тунел е причина коефициентът на челно съпротивление да бъде 0.27. VW Golf VІІ е построен върху новата платформа MQB. Последиците: увеличени с 56 мм дължина, с 13 мм широчина и с 59 мм междуосие. Предната следа е увеличена с 8-, а задната с 6 мм. В същото време собствената маса е редуцирана с над 100 кг, от които: 6- от замяната на традиционните кабели с високоскоростни шини, 40- от по-леките двигатели, 26- от по-лекото окачване и полурамите, 37- от използваните в купето високоякостни стомани и др. Точните габаритни размери са следните: дължина 4255 мм, широчина 1799 мм, височина 1452 мм, междуосие 2637 мм, диаметър на завой 10.9 м, клиренс 142 мм, следа: 1549 мм отпред и 1520 мм отзад. Резервоарът побира багажник 55 л, а обемът на багажника е 380-1270 л. Собствената маса на автомобила е 1375 кг. Гумите са 15-цолови с размери 195/65. Окачването е независимо: отпред McPherson и отзад многоточково. Кормилното управление е с електрически сервоусилвател. Това позволява и монтирането на система за автоматично паркиране както надлъжно, така и напречно. Спирачната система е с черни супорти с вентилирани 272-милиметрови дискове отпред и 288-милиметрови плътни отзад. Серийно се монтират системи: ABS, Спирачен асистент и EBD.

По-големите размери веднага са дали своето отражение и в салона на VW Golf VII. За раменете на пътуващите са осигурени в повече 31 мм отпред и 30 мм отзад. За коленете на пътуващите на задните седалки има 15 мм повече. Въпреки намалената с 28 мм височина по-ниската позиция на седалката на водача осигурява нормални условия дори за хора с по-висок ръст. По-голямата част от оборудването в салона е познато от другите модели на марката. Воланът е многофункционален, а таблото осигурява лесно разчитане на подаваната информация. На ориентираната към водача централна конзола има нова мултимедийна система с Bluetooth и USB, която може да работи с iPhone. Върху 8-инчовия цветен сензорен екран се изписват данните от навигацията, от аудиосистемата, климатика и камерата за заден ход. Ръчната спирачка е вече с електроуправление. Монтирани са датчици за осветеност и дъжд. В списъка с опции вече има неща, които до скоро бяха немислими за този сегмент: Активен круизконтрол, система за поддържане на дистанция до предния автомобил и екстремно спиране при движение със скорост до 30 км/ч, система следяща за умората у водача, система следяща за неволно напускане на избраната лента за движение, система за разпознаване на пътните знаци и др.

Задвижването на тестовия автомобил става от 4-цилиндров 2.0-литров Common Rail с мощност 150 к.с. Скоростната кутия е 6-степенна от типа DSG. Работният обем е 1968 куб.см. Диаметърът на цилиндрите е 81 мм, а ходът на буталата – 95.5 мм. Степента на сгъстяване е 16.5:1. Максималната мощност е 110 кВт/ 150 к.с./4000 об/мин. МВМ е 320 Нм/1750 об/мин. Задвижването става на предния мост през диференциал с ограничено приплъзване XDS. Ускоряването от 0-100 VW Golf VII прави за 8.6 сек, максималната скорост на движение е 212 км/ч, разходът на гориво при движение в градски условия е 5.2/100, извън града 4/100 и среден – 4.4/100. По време на теста успяхме да пропътуваме с чисто новия автомобил 1300 км без дозареждане, което потвърждава данните от завода-производител.