Тест на BMW 750d xDrive

Рядко тестваме автомобили от луксозния сегмент, а когато правим това се стремим да представяме нещата обективно и безпристрастно. Много ни беше трудно обаче да не се влюбим до уши, когато взехме за 5 дни най-мощната дизелова версия 750d на BMW.

Свикнали сме да виждаме 7-Series в черен цвят. Оказа се, че нашия "голям бял кораб" още по-силно привлича погледите на околните. Въпреки големите размери благодарение на дългия преден капак и изтегленото назад купе автомобилът има спортно-елегантно излъчване. При поглед отпред веднага се забелязват иновативните динамични LED-фарове. Нощем автоматичният режим осигурява отлична видимост без това да е свързано със заслепяване на насрещно- или попътно движещите се автомобили. Променени са типичните за марката решетки-бъбреци, които имат 9 вместо 12 ребра. Нова е и предната броня, с красиви никелирани хоризонтални елементи, навлизащи в корпуса на светлините за мъгла. При поглед от страни правят впечатление вградените в страничните огледала мигачи. Отзад също има нова броня с вградени накрайници на ауспуха, а новите стоп-светлини са свързани с широка хромирана лента. Точните габаритни размери на BMW 750d xDrive са следните: дължина 5079 мм, широчина 1902 мм, височина 1471 мм, междуосие 3070 мм, клиренс 140 мм, диаметър на завой 12.2 м, следа: отпред 1611 мм и отзад 1650 мм. Резервоарът побира 82 л, обемът на багажника е 500 л, а собствената маса е 1995 кг. Гумите са 18-цолови с размери 245/50. Независимото окачване е с регулируема твърдост. От бутоните разположени в ляво от лоста за смяна на предавките водачът може да избере по-мека или по-твърда работа на амортисьорите, но дори при режим Comfort+ купето не се клати при резки маневри. При избиране на режим Sport се променя не само твърдостта на окачването, но и отзивчивостта на педала за газта и режимът на смяна на предавките. Освен на системата Start/Stop и тук, за икономия на гориво има възможност за избиране на режим Eco. При него двигателят отговаря по-плавно на командите подавани от педала за газта. Със синя лента на таблото се изписва информация за използваната в момента мощност или за рекуперативната енергия, при надхвърляне на 130 км/ч се изписва информация със синя стрелка предлагаща да намалите скоростта, а специален брояч отчита със сини цифри за още колко километра гориво сте успели да спечелите карайки икономично. BMW 750d xDrive е изключително маневрен. За това спомагат активното кормилно управление и завиващите задни колела. На разположение на водача са всички електронни помощници, за които може да се досетите. Има дори система, която следи за умората и при поява на подобни признаци той получава учтива покана да спре за почивка.

Интериорът на BMW 7-Series винаги е бил за пример в този клас. При изработката на оборудването са използвани фини и качествени материали. Предните кожени седалки са с електронастройки във всички посоки. Регулира се дори и широчината на страничните опори на облегалката. Позицията на волана се регулира по дълбочина и по височина плавно, с помощта на електромотор. Всичко това позволява намиране на най-удобната позиция за управляване и пътуването на дълги разстояния с този автомобил е истинско удоволствие. Шумът в салона е минимален. За добрия микроклимат се грижи мощен 4-зонален климатроник, като пътуващите отзад сами могат да определят необходимата температура. Не по-малко интригуваща е аудиосистемата High End Surround производство на Bang & Olufcen. Тя има 16 тонколони, една от които е осветена и се повдига над таблото при включване. Общата мощност е 1200 Вт, а звукът е истинска наслада за ушите. Отзад е много широко, но са обособени 2 самостоятелни места. При нужда без проблем може да се превози и трети човек, но повдигнатата централна част върху която ще седи със сигурност е по-малко удобна, а и останалите двама ще трябва да се лишат от услугите на големия подлакътник с място за поставяне на чаши и дребни предмети. При потегляне веднага след достигане на 20 км/ч вратите се заключват, а коланите автоматично се дозатягат.


 

 

 

Задвижването на BMW 750d xDrive става от 3.0-литров 6-цилиндров редови дизелов двигател подготвен от специалистите на M Performance. За пръв път немските конструктори монтират 3 турбокомпресора: 2 малки и 1 голям. Работният обем е 2993 куб.см, диаметърът на цилиндрите е 84 мм, ходът на буталата е 90 мм, степента на сгъстяване е 16.5:1, максималната мощност е 280 кВт/381 к.с./4400 об/мин, МВМ е 740 Нм/2000 об/мин. Скоростната кутия е 8-степенна автоматична, задвижването е пълноприводно xDrive. Динамичните характеристики на BMW 750d xDrive са забележителни: ускоряването от 0-100 става за 4.9 сек, а максималната скорост на движение е електронно ограничена на 250 км/ч. Разходът на гориво при движение в градски условия е 7.3/100, извън града е 5.9/100, а средният е 6.4/100. По време на теста, който в никакъв случай не можем да наречем "нормално шофиране" изминахме малко над 1000 км при среден разход от 6.9/100. Зададохме си и въпроса: След като 750d има такава динамика, дали въобще е нужно пускане на М7?