Тест на Chevrolet Malibu 2.0D

Първият автомобил с име Malibu излезе на пазара през далечната 1964 г. 47 години по-късно на автосалона във Франкфурт беше показана европейската версия на последното поколение на Malibu - новият флагман на марката на Стария континент. Получихме за 5 дни един от първите регистрирани у нас автомобили, задвижван с дизелов двигател.

Chevrolet Malibu е построен върху платформата използвана и от модела Insignia на Opel. За това и в екстериора и интериора могат да се открият много познати неща. Предната част на автомобила е изпълнена в корпоративния стил на марката. Широката радиаторна решетка е разделена на 2 части от лента с цвета на купето, върху която е монтирана емблемата. Големите фарове са изтеглени встрани, а високата предна броня е с вградени светлини за мъгла. В страничните огледала има монтирани мигачи. Отзад впечатление правят интегрираният в капака на багажника спойлер и големите стоп-светлини, които напомнят на онези при автомобилната икона Camaro. Коефициентът на челно съпротивление на Chevrolet Malibu е 0.29, а точните габаритни размери са следните: дължина 4865 мм, широчина 1855 мм, височина 1465 мм, междуосие 2737 мм, диаметър на завой 11.4 м, следа отпред и отзад по 1575 мм. Резервоарът побира 72 л, а обемът на багажника е 545 л. Собствената маса е 1650 кг, а гумите са 18-цолови с размери 225/50. Окачването на Chevrolet Malibu е независимо: McPherson отпред и многоточково отзад. Кормилното управление е със сервоусилвател, към чиято работа имаме забележка. Втвърдяването при висока скорост е почти незабележимо, което определено ще е проблем за по-неопитни водачи. Спирачната система е с вентилирани 296-милиметрови дискове отпред и с 292-милиметрови плътни отзад. Серийно се монтират сервоусилвател и системи ABS, EBD и ESP.

Тестовият Chevrolet Malibu е в най-луксозната версия LTZ. Салонът е кожен, а оборудването е модерно. Големите габаритни размери осигуряват много място както отпред, така и отзад. Предните седалки са с електронастройки. Стилът на оформление е наречен от неговите създатели "Двоен кокпит". Таблото плавно се прелива в облицовките на вратите. Воланът, който се регулира по височина и в дълбочина и ръкохватките зад него са познати от моделите на Opel. Таблото с уреди напомня на онова при модела Camaro. В долния край на двата големи аналогови оборотомер и скоростомер са вградени малки аналогови уреди за температурата и за наличното гориво. Между тях е разположен дигиталния екран на бордкомпютъра. На централната конзола има голям цветен дисплей, върху който се изписва информация от навигацията, аудиосистемата и климатика. След повдигането му нагоре се открива място за поставяне на дребни предмети, карти, телефони и др. Във всяка от вратите има място за поставяне на бутилка с вода, а на продължението на централната конзола има поставка за чаши и подлакътник с отделение в което също могат да се поставят вещи. Отзад пътуващите могат да ползват голям подлакътник с място за поставяне на чаши и отделение за вещи.

 

 

 

Задвижването на Chevrolet Malibu става от 2.0-литров 4-цилиндров редови Common Rail, произвеждан в Германия. Работният обем е 1956 куб.см, диаметърът на цилиндрите е 83 мм, ходът на буталата е 90.4 мм, степента на сгъстяване е 16.5:1, максималната мощност е 117 кВт/160 к.с./4000 об/мин. МВМ е 350 Нм/1750 об/мин. Скоростната кутия е 6-степенна автоматична с възможност за ръчно управление от бутон, разположен върху лоста за смяна на предавките. Задвижването става на предния мост. Ускоряването от 0-100 става за 9.7 сек, максималната скорост на движение е 204 км/ч, а средният разход на гориво е 6/100. По време на теста изминахме около 600 км при среден разход от 6.2/100.