Автосалон Geneva 2013 Maserati

След като Maserati представи официално по-рано Quattroporte, а най-новото попълнение в редиците на марката Ghibli все още не е напълно готов, италианците решиха да покажат в Женева т.г.обновения GranTurismo MC Stradale.

Промените в екстериора са свързани с монтирането на нова агресивна предна броня със сплитер и спойлер, нов карбонов преден капак с отвори за въздух, по-широки прагове, по-ясно изразен заден спойлер, нова задна броня с дифузор и нови 20-цолови атрактивни лети джанти. Спирачната система, подготвена от Brembo има керамични дискове. Изпускателната система е спортна. Въпреки добавените в салона 2 места отзад, използването на елементи от алуминий и карбон е причина новото Maserati GranTurismo MC Stradale да тежи точно колкото старото – 1700 кг. Направени са някои промени и в дизайна на интериора. При изработването на оборудването са използвани нови още по-качествени материали. Задвижването на Maserati GranTurismo MC Stradale става от взетия от модела GranTurismo Sport 4.7-литров бензинов V8. Той има максимална мощност 460 к.с. и 520 Нм МВМ. Скоростната кутия е 6-степенна роботизирана MC Race Shift. Новото Maserati GranTurismo MC Stradale се ускорява от 0-100 за 4.5 сек, а максималната скорост на движение е 303 км/ч.

Европейска премиера на щанда на Maserati направи и новия флагман на марката Quattroporte, от който италианците се канят да произвеждат по 50 000д бр. годишно. Дизайнът на автомобила е отново елегантен и типичен за автомобилите с емблема във форма на тризъбец. Новото Quattroporte се превърна в най-мощният и най-бързият 4-врат автомобил, произвеждан някога от Maserati. Задвижването става от 3.8-литров бензинов битурбомотор с максимална мощност 530 к.с. МВМ е 710 Нм. Скоростната кутия е 8-степенна автоматична, диференциалът е с ограничено приплъзване. Maserati Quattroporte се ускорява от 0-100 за 4.7 сек. Максималната скорост на движение е 307 км/ч. Средният разход на гориво е 11.9/100. За по-улегналите италианците предлагат и версия задвижвана от 3.0-литров бензинов V6 с максимална мощност 410 к.с. и 550 Нм МВМ. Скоростната кутия и тук е 8-степенна автоматична, но задвижването може да бъде задно или пълноприводно. В първия случай ускоряването от 0-100 става за 5.1 сек и максималната скорост е 285 км/ч, а във втория – ускоряването от 0-100 трае 4.9 сек, а максималната скорост е 284 км/ч. В списъка с опции, които се предлагат към и без това луксозното и скъпо оборудване са: регулиращи се педали, аудиосистема Bowers & Wilkins с 15 тонколони с обща мощност 1280 Вт, достъп до Интернет и монтирането на 4 самостоятелни седалки.