Автосалон Франкфурт 2013 - 5-та част

Продължаваме с представянето на премиерите от Автосалон Франкфурт 2013

iaa

 

Volvo Concept Coupe

Volvo-Coupé-2013-IAA-Live-Fotos-Concept-Car-Studie-05
Volvo показа във Франкфурт концепция наречена лаконично Coupe Concept. Тя показва насоките на развитие на автомобилите на марката през следващите години. Дизайнът на Volvo Coupe Concept е съчетание от линии присъщи на бъдещите модели на марката и такива от купето Р1800, произвеждано от 1960-1973 г. Екстериорът е контраст между ъгловата и мощна предна и задна част и стремителна и плавна странична линия. Радиаторната решетка с вертикални ребра е нетипична за марката. Тънките фарове имат вградени Т-образни дневни LED-светлини. Гумите са с размер 21 цола. Според хората от Volvo концептуалният автомобил е само пример за използване на новата модулна платформа SPA, върху която ще бъде построен бъдещия ХС90. Интериорът на Volvo Coupe Concept е изработен от естествена кожа, дърво и полиран метал. Ръкохватката на лоста за смяна на предавките е от кристал. На централната конзола има голям цветен дисплей. Задвижването на концепцията става от хибриден агрегат съставен от 2.0-литров бензинов двигател с механичен компресор и турбокомпресор, задвижващ предния мост и електромотор задвижващ задния мост. Общата мощност е 400 к.с., а общият МВМ – 600 Нм.


BMW 2013 Concept Active Tourer Outdoor

bmw-concept-active-tourer-outdoor-iaa-2013.535169653344
BMW докара във Франкфурт и хибридният 2013 Concept Active Tourer Outdoor. По всяка веротност много скоро предстои да видим сериен автомобил 1-Series GT с 5- или 7 места. В салона има 8-инчов екран за навигацията и системата Connected Drive, върху който се изписва информация за състоянието на хибридната установка. Тя пък е съставена от 1.5-литров бензинов двигател задвижващ предните колела и електромотор с обща мощност 190 к.с. 2013 Concept Active Tourer Outdoor на BMW се ускорява от 0-100 за 8 сек и има среден разход от 2.5/100. Максималната скорост на движение е 200 км/ч. Само с електричество може да се изминат до 30 км. Оцветеният в оранжево концепт има стойки за 2 велосипеда, които се прибират в пода на багажното отделение.


Smart ForJoy

smart-forjoy-Frankfurt-Live-10-520x344
Показаният във Франкфурт концепт Smart ForJoy дава представа за бъдещата визия на моделите ForTwo и ForFour. При по-внимателно вглеждане може да се открият заемки или продължения на идеите показани по-рано в концепциите Smart ForUs и Smart ForStars. И като повечето автомобили, които няма да влязат в производство малкият автомобил няма покрив, врати и задно стъкло. Според създателите на Smart ForJoy Concept изброените елементи са „ненужен баласт”. Концепцията има алуминиева носеща клетка, прозрачни панели от органично стъкло и големи фарове с вградени дневни светлини от светодиоди. Предната част привлича погледа с интегрираната решетка, върху която има огромна емблема. Бронята е обемиста. Фаровете са непривично големи за размера на автомобила. Отзад също е монтирана голяма броня, а стоп-светлините са с ромбоидна форма. Smart ForJoy Concept е дълъг 3 м и 49 см, широк 1 и 98 и висок 1 и 49. Сядането в салона става върху две малки футуристични седалки отпред и върху обща седалка за двама отзад. Задвижването на Smart ForJoy Concept става от електромотор с мощност 75 к.с. Електроенергията се съхранява в литиево-йонни акумулаторни батерии с капацитет 17.6 кВт/ч, които могат да бъдат заредени от обикновената електрическа мрежа за 7 часа. При използване на 3-фазна 22-киловатова зарядна станция времето за пълно възстановяване на заряда става за 1 час.


Chevrolet Corvette C7 Stingray

corvette c7
Вече се знае, че Corvette C7 Stingray ще се предлага и на европейските пазари във версии купе и кабриолет. Автомобилът има напълно нова конструкция на каросерията, ходовата част и задвижването. От С6 са използвани само 2 елемента. Спрямо предишното поколение собствената маса е редуцирана с 45 кг. Това е постигнато с изработването на капака на двигателя и покрива при купето от карбон, на калниците от композитни материали и на част от окачването от алуминий. Въпреки че по време на проектирането Corvette Stingray е бил замислен като кабриолет, от техническа гледна точка разлика между откритата и закритата версия няма. Сгъването и разгъването на покрива е напълно автоматично, като тази операция може да се извършва и в движение при скорост до 50 км/ч. Corvette C7 Stingray е дълъг 4 м и 50 см, широк 1 и 78 и висок 1 и 23. Междуосието е 2 м и 71 см. В интериора са използвани не имитации, а детайли от истински карбон, алуминий и ръчно обработена кожа. На таблото има монтирани 2 сензорни 8-инчови екрана, а на разположение на водача е Drive Mode Selector с 5 режима действащи върху 12 параметъра на автомобила, между които отзивчивостта на педала за газта, работата на сервоусилвателя на волана, твърдостта на окачването, настройките на системата за стабилност, звукът от ауспуха и др. Задвижването на Corvette C7 Stingray става от 6.2-литров V8, който работи с директно впръскване на горивото и има системи за променливи фази на газоразпределение и за изключване на половината от цилиндрите при липса на натоварване. Максималната мощност е 450 к.с. МВМ е 610 Нм. Скоростната кутия е 6-степенна автоматична или 7-степенна механична с функция ARM. Ускоряването на Corvette С7 Stingray от 0-100 става за 3.9 сек, максималната скорост на движение е 300 км/ч, а средният разход на гориво е едва 9/100.


Mazda 3 Hatchback & Sedan

Mazda-3-articleTitle-e9fcbdd2-719510
Mazda 3 е още един от автомобилите, който направи своята премиера предварително. Покривалото от новата „тройка” беше свалено в началото на юни едновременно в Истанбул, Лондон, Мелбърн, Ню-Йорк и Санкт Петербург. Въпреки този факт, на щанда на марката във Франкфурт интересът към най-продавания модел на японците беше огромен. Предната част на новата Mazda 3 е издържана в стила на кроссоувъра СХ5 и на по-голямата Mazda 6. Интересен факт е това, че въпреки увеличаването на междуосието с 6 см дължината от 4 и 46 е без промяна. Гумите са 16-цолови, но като опция могат да се поръчат и такива с размер 18 цола. Новата визия е подобрила и аеродинамиката и коефициентът на челно съпротивление е само 0.275. Според японците конструкцията на Mazda 3 е напълно нова. В салона също се усещат прилики с по-голямата Mazda 6. Всичко е ергономично и красиво. Багажникът е с обем 350 л. В списъка с оборудване са включени: Head-Up-дисплей, аудиосистема Bose с 9 тонколони, система за гласово управление, мултимедия със 7-инчов цветен дисплей с възможност за включване на мобилни устройства, система за автоматична смяна на светлините, парк-сензори отпред и отзад, двузонален климатроник и др. Задвижването на Mazda 3 става от SkYActiv-двигатели, които имат уникална степен на сгъстяване от 14:1 както за бензиновите, така и за дизеловите. Базовата версия е оборудвана с 1.5-литров бензинов агрегат с мощност 100 к.с. и 150 Нм МВМ. 2.0-литровият SkyActiv-G е с 2 мощности: 120- и 165 к.с. с еднакъв МВМ от 210 Нм. Дизеловият вариант използва 2.2-литров SkyActiv-D с мощност 150 к.с. и 380 НМ МВМ. Двигателите са оборудвани със системи i-Stop и i-ELOOP. Скоростните кутии също са от новата серия SkyActiv: 6-степенни механична или автоматична. Наред с обичайните системи за сигурност за безопасността се грижат армада от електронни помощници, включително: система за автоматично спиране, работеща при скорост от 4- до 30 км/ч, система за сигнализация при наличие на автомобили в „мъртвия ъгъл”, система за предпазване от неволно пресичане на осевата линия и др.


Renault Megane, Coupe, Estate и Sport

renault-concept-megane-facelift-Frankfurt-Live-07-520x344
Renault докара във Франкфурт обновеното семейство на модела Megane - хетчбеците с 3- и 5 врати и комби-версията. След фейслифта 3-вратата и 5-вратата версия вече имат еднаква визия на предната част. Радиаторната решетка е в стила на по-малкия Clio. С нова форма са фаровете и бронята, в която вече има вградени дневни светлини от светодиоди. В гамата от бензинови и дизелови двигатели има предложения с мощност от 90- до 165 к.с. Базовата версия има 0.9-литров бензинов турбомотор. Топ-версията Renault Sport има 2.0-литров бензинов турбомотор с мощност 265 к.с., който ускорява автомобила от 0-100 за 6 сек. От новите неща в салона най-впечатляваща е появата на мултимедията R-Link.

Очаквайте VІ-та част...