Автосалон Франкфурт 2013 - 9-та част

Продължаваме с подробното представяне на премиерите от Автосалон Франкфурт 2013

iaa

BMW i8

BMW i8 IAA 2013 02 cropped
Във Франкфурт BMW официално представи и серийната версия на електрическия суперкар i8. Една от най-атрактивните опции на автомобила са лазерните фарове, които имат 70% по-ясна и по-чиста бяла светлина. Коефициентът на челно съпротивление е 0.26. BMW i8 има алуминиева рама, монокок от карбон и странични панели от армирана с въглеродни нишки пластмаса. Това е причината и въпреки сериозните си размери: дължина 4 м и 69 см, широчина 1 м и 94 см, височина 1 м и 29 см и междуосие 2 м и 80 см автомобилът да тежи само 1490 кг. Разпределянето на масите между предния и задния мост е в идеалното съотношение 50:50. Местата в салона са 2+2. Задвижването на BMW i8 става от хибриден агрегат с мощност 362 к.с. 1.5-литров 3-цилиндров бензинов турбомотор с мощност 231 к.с. задвижва задния мост през 6-степенна автоматична трансмисия. Задвижването на предните колела става през двустепенна трансмисия от електромотор с мощност 131 к.с. Двата агрегата могат да работят заедно и поотделно. Максималната скорост на BMW i8 е електронно ограничена на 250 км/ч. Средният разход на гориво е 2.5/100. Зареждането на литиево-йонната акумулаторна батерия от обикновената електрическа мрежа става за час и половина. Общата автономия на BMW i8 е 500 км, от които само с електричество могат да се изминат до 35 км с максимална скорост до 120 км/ч.


Chevrolet Camaro Convertible

2013-IAA-Frankfurt-Motor-Show-Chevrolet-Camaro-2-1440x900
Chevrolet докара във Франкфурт обновения кабриолет Camaro, който вече беше показан по-рано на автосалона в Ню Йорк. Промените са засегнали предната част на открития автомобил. Монтирани са нова предна броня, модифицирана решетка пред радиатора, нови фарове и нов капак над двигателя. Отзад има леко променени стоп-светлини и нов капак на багажника. Задвижването на Chevrolet Camaro Convertible става от 6.2-литров V8 с мощност 432 к.с. Скоростната кутия е 6-степенна механична или автоматична. Ускоряването на големия автомобил от 0-100 става за 5.4 сек, а максималната скорост на движение е електронно ограничена на 250 км/ч.


Subaru Viziv Concept

Subaru VIZIV Concept Car IAA 2013
На щанда на Subaru видяхме и представения по-рано в Женева концептуален кроссоувър Viziv. Японците само показват насоките на еволюцията на дизайна и технологиите на своите бъдещи автомобили. Сериен автомобил на база на Subaru Viziv не се предвижда да бъде произвеждан. Концепцията е дълга 4 м и 32 см, широка 1 м и 90 см и висока 1 м и 51 см. Задвижването става от хибриден агрегат, съставен от 2.0-литров дизелов Boxer с трансмисия Lineartronic и 2 електромотора – по един за всяко от задните колела. На разположение на водача е обновена система SI-DRIVE, която вече има допълнителен режим Eco-Cruise за максимално икономично управление. Едно от интересните решения в интериора на Subaru Viziv Concept са специалните монитори вградени в облегалките на предните седалки, които позволяват на седящите отзад да виждат онова, което вижда водача.


Rolls Royce Celestial Phantom

RR
В чест на 10-годишнината от момента, в който с помощта на BMW Rolls Royce възстанови позициите си на световните пазари и пускането на първия Phantom във Франкфурт беше показан специален модел на луксозната лимузина. Автомобилът се различава от обикновените варианти по боята на купето с цвят на нощно небе, в която има микрочастици от стъкло. В унисон с това е и тапицерията на тавана, която с помощта на светодиоди имитира звездно небе.


Nissan X-Trail

nissan-x-trail-iaa-2013.999153788482
Nissan показа във Франкфурт новия X-Trail, който вече може да бъде поръчан и със 7 места. Автомобилът е построен върху модулната платформа CFM, която дава възможност за задвижване само на предния мост или 4х4. Nissan X-Trail е оборудван със системи: Active Ride Control за промяна на твърдостта на амортисьорите за намаляване на накланянето на купето, Active Engine Brake/при автомобили с вариаторна трансмисия/ за увеличаване на спирачната сила на трансмисията и Active Trace Control, позната от Infiniti M за намаляване на ефекта от недозавиване. Монтирани са още системи за потегляне и за спускане по наклон. Задните врати вече могат да се отварят на 90 градуса улеснявайки достъпа до салона и в частност до третия ред седалки. Тези от втория ред пък могат да се изместват напред-назад, а облегалките им могат да променят наклона си. Вратата на багажника вече е с електрозадвижване с дистанционно управление. Топ-версиите на Nissan X-Trail вече могат да бъдат поръчани с фарове от светодиоди. На таблото в салона, върху 5-инчов дисплей от течни кристали може да се изпишат 12 различни вида информация, включително такива като разпределянето на ВМ, пътните знаци от системата за разпознаване или препоръчителната скорост на движение. Монтирана е модернизирана версия на мултимедията Nissan Connect, която има 7-инчов цветен дисплей, Bluetooth и вход за iPod и USB. Има навигация с търсене през Google.


Chevrolet Corvette Stingray Z51 Convertible

Z51
Освен Corvette С7 Stingray във Франкфурт беше показана и откритата версия Z51 Convertible. Задвижването става от познатия 6.2-литров V8 с мощност 456 к.с. и 610 Нм. Пакетът Z51 включва нов аеродинамичен пакет, диференциал с повишено триене, система за смазване със сух картер и по-мощна система за охлаждане на двигателя. Големият кабриолет се ускорява от 0-100 за 4 сек.


Jaguar C-X17 Concept

jaguar cx17 iaa 2013 3
Световна премиера във Франкфурт направи и концептуалният кроссоувър Jaguar С-Х17 Concept. Автомобилът е построен върху новата алуминиева модулна платформа PLA и недвусмислено показва желанието на марката да навлезе и в този нов за нея сегмент. Оцветеното в синьо двуобемно купе е дълго 4 м и 72 см, широко 1 м и 96 см и високо 1 м и 65 см. Междуосието е 2 м и 90 см, клиренсът е 213 мм, а гумите са с размер 23 цола. Фаровете са от светодиоди, а стоп-светлините са в стила на новия F-Type. Няма официална информация относно задвижващите агрегати, но със сигурност се знае, че вече са на финала изпитанията на нови 4-цилиндрови бензинови и дизелови двигатели, способни да покрият изискванията на стандарта Euro 6. Ще има разбира се и хибридна версия, способна да ускори автомобила до 300 км/ч при емисии на СО2 100 г/км. Вътре има двуцветен кожен салон с полирани алуминиеви елементи и акценти от черен метал. Аудиосистемата е Meridian с 28 тонколони, а мултимедията може да се ползва от всеки пътник благодарение на монтираните сензорни екрани.

Очаквайте още премиери в 10-та част...