Автосалон Geneva 2013 ABT Sportsline

ABT Sportslineе най-големият тунер на автомобили, произведени от групата на VW.

 

Т.г. в Женева специалистите от Кемптен бяха докарали няколко премиери, които бяха оборудвани с нови модели спортни джанти: кованите ER-F, уникалните премиум ER-C и супер-леките ER-X.

ABT Golf VII има доста агресивен екстериор. Монтирана е нова решетка пред радиатора, в долния край на предната броня се е появил спойлер, а около фаровете са монтирани интересни декоративни елементи. При поглед отстрани се вижда, че страничните огледала и аеродинамичните прагове са нови. Отзад в модифицираната броня има 4 накрайника на ауспуха. Окачването е снижено и втвърдено, а джантите са с размери 18- или 19 цола. Специалистите от АВТ са преработили двигателите на Golf VІІ. При бензиновите мощността на 1.2-литровия TFSI е увеличена от 85- на 120 к.с., а на 1.4-литровия TFSI от 140- на 165 к.с. Дизеловите агрегати също са форсирани: 1.6-литровият има 125- вместо стандартните 105 к.с., а 2.0-литровите версии имат 180- вместо 150 к.с. и 210- вместо 185 к.с.

Опитът на немския тюнер в моторните спортове е намерил израз в спиращото дъха второ поколение на ABT R8 GTR, който също направи своята премиера в Женева. И без това леката конструкция на купето е станала още по-лека със 100 кг. Това е постигнато със замяна на оригиналните задно и странични стъкла с поликарбонатни Makrolon и на оригиналните преден капак, брони, регулируемо антикрило отзад и корпуси на огледалата с такива изработени от карбон. Спортното окачване е с регулируеми амортисьори. Върху атрактивните лети джанти са монтирани високоскоростни гуми Michelin Sportcup. В салона са монтирани спортни седалки на Recaro с 4- или 6-точкови колани по избор. Воланът също е спортен, изработен от карбон. В салона са монтирани още предпазни тръби от неръждаема стомана и малък пожарогасител. Максималната мощност на 10-цилиндровият V-образен двигател е увеличена на 620 к.с., а МВМ е достигнал 550 Нм. За това и ускоряването от 0-100 става за 3.2-, а от 0-200 за 9.9 сек. Максималната скорост на движение е 325 км/ч.

При разработката на ABT RS5 R специалистите от Кемптен са редуцирали и оптимизирали разпределението на масите. Монтирани са нов още по-агресивен аеродинамичен пакет включващ: предна броня с голям сплитер и карбонов спойлер в долната си част, преден капак от карбон, нова задна броня с дифузор и голямо антикрило от карбон. Спортното купе е покачено върху по-големи джанти, а върху предните калници са се появили прорези за охлаждане. Новата изпускателна система има по 2 големи никелирани накрайника изведени пред всяка от задните гуми. Максималната мощност на 4.2-литровия V8 от 470 к.с. е покачена с 20- спрямо оригинала, а времето за ускоряване от 0-100 е намалено с 3 десети, достигайки 4.3 сек. В салона има нови спортни седалки облицовани с двуцветна алкантара, 4-точкови предпазни колани и предпазни тръби от никелирана стомана.

Построеният върху серийният Audi S6 Avant ABT AS6 R Avant има нова предна броня, нови прагове, карбонови капаци на страничните огледала и нова задна броня. Спортното комби, което е покачено върху атрактивни големи джанти има вентилационни отвори в предните калници и накрайници на ауспуха с нова форма. Максималната мощност на 4.0-литровия битурбо V8 е увеличена от 420- на 600 к.с. Ускоряването от 0-100 става за около 4 сек, а максималната скорост на движение е 300 км/ч.