Автосалон Geneva 2013 Aston Martin

На щанда на Aston Martin пищна торта украсена с цифрите "100" посрещна гостите на компанията, които уважиха празника по случай 100-годишиннината на марката.

Юбилеен се оказа и новия Vanquish Centenary Edition, от който ще бъдат сглобени само 100 бр. Освен специалните надписи автомобилът от лимитираната версия има върху отворите на предните калници стилни украси изработени от чисто сребро. За изработката на салона, подобно на модела One-77 е използвана супер-премиум кожа Deep Soft, ушита със сребърни конци. Всеки от бъдещите собственици на юбилейния Aston Martin Vanquish ще получи подарък - специална кутийка с аксесоари, сред които кърпа за полиране от сребърна тъкан, с която да се забърсват сребърните елементи. Задвижването на луксозното купе става от 6.0-литров V12 с максимална мощност 573 к.с. Скоростната кутия е 6-степенна автоматична. Ускоряването от 0-100 става за 4.1 сек, а максималната скорост на движение е 295 км/ч. Средният разход от 14.4/100 и цената от 230 000 Евро едва ли ще бъдат пречка за онези, които искат да притежават частица от 100-годишната история на марката.

Премиера в Женева направи и фейслифта на 4-вратото луксозно купе Rapide. Габаритните размери са запазени без промяна: дължина 5 м и 2 см, широчина 1 и 93, височина 1 и 36 и междуосие 2 и 99. Промените в екстериора са малко: нова предна броня, по-голяма решетка пред радиатора, нов капак над двигателя, нов спойлер отзад и джанти с нов дизайн. Като опция се предлага пакет "Carbon Exterior", който включва изработени от въглеродни влакна сплитер в предната броня, капаци на страничните огледала и дифузор отзад. В обзавеждането на салона са се появили дървени елементи покрити с черен пиано-лак, а седалките са тапицирани с фина перфорирана кожа. Облегалките на новите самостоятелни задни седалки вече могат да се сгъват напред за увеличаване на багажното пространство. Монтирана е и нова, по-добра шумоизолация. Задвижването на Aston Martin Rapide S става от нов 6.0-литров атмосферен V12 с максимална мощност 558 к.с. и 620 Нм МВМ. Скоростната кутия е 6-степенна автоматична Touchtronic 2, карданният вал отново е карбонов, а диференциалът е с повишено триене. Aston Martin Rapide S се ускорява от 0-100 за 4.9 сек и достига максимална скорост 309 км/ч. Средният разход на гориво е 14.1/100. За отличното пътно поведение се грижи адаптивно окачване с 3 режима на работа: Normal, Sport и Track.