Автосалон Geneva 2013 Audi

 

Макар и обявен като концепт A3 e-tron е вече готов за серийно производство. Plug-In-хибридът има 1.4-литров TFSI-бензинов двигател с мощност 150 к.с. и електромотор с максимална мощност 102 к.с. Специално конструиран съединител свързва двата агрегата, а задвижването на предния мост става през 6-степенна трансмисия ES Tronic. Конвенционалният двигател поддържа своя МВМ от 1750-4000 об/мин, а електромоторът – от 0-2000 об/мин. Така двата агрегата се допълват и осигуряват МВМ от 350 НМ, което води до отлични динамични и експлоатационни характеристики. Audi A3 e-tron може да се движи с всеки от двата агрегата поотделно или с двата едновременно. Ускоряването от 0-100 става за 7.6 сек., а максималната скорост на движение е 222 км/ч. Само с електричество може да се изминат до 50 км с максимална скорост 130 км/ч. Средният разход на гориво е 1.5/100, а емисиите на СО2 са само 35 г/км. Очаква се серийното производство на Audi A3 e-tron да започне през 2015 г.

Европейска премиера в Женева направи и RS6 Avant. Спортното комби от Щутгарт има 4.0-литров V8 TFSI битурбо бензинов двигател с максимална мощност 560 к.с. МВМ от 700 Нм се поддържа почти без промяна от 1750-5500 об/мин. Въпреки че това е откровено спортен автомобил инженерите на Audi са монтирали система, която при липса на натоварване изключва цилиндри с номера 2, 3, 5 и 8. В изпускателната система са монтирани клапи, които регулират излизащия от ауспуха звук. Audi RS6 Avant се ускорява от 0-100 за 3.9 сек. Максималната скорост е електронно ограничена на 250 км/ч, но при закупуване на опционалния пакет Dynamic ограничението е до 280 км/ч. Като опция се предлага и пакет Dynamic+, при който максималната скорост е 305 км/ч. В салона на Audi RS6 Avant има спортни RS-седалки с интегрирани подглавници и ярко изразени странични опори, спортен волан, дигитално табло с уреди с бели циферблати и червени стрелки, мултимедийна система MMI, светещи надписи на праговете и др.

След като направи своята световна премиера в началото на годината в Детройт, сега Audi RS7 Sportback беше официално показан и в Европа. Окачването на автомобила е адаптивно въздушно с възможност за снижаване с до 20 мм, гумите са 20-цолови, а задвижването естествено е Quattro. Като опция се предлагат още: спортно окачване Dynamic Ride Control, 21-цолови джанти, метало-керамични спирачки, активно кормилно управление и спортна изпускателна система. Под предния капак на новото 5-врато луксозно купе е монтиран познатия от модела RS6 4.0-литров V8 TFSI с максимална мощност 560 к.с. и МВМ 700 Нм. Скоростната кутия е 8-степенна роботизирана. За това не е чудно, че ускоряването от 0-100 става за 3.9 сек. Срещу допълнително заплащане може да се закупи един от двата опционални пакета – Dynamic или Dynamic+, при които ограничението от 250 км/ч може да бъде премахнато и тогава стрелката на скоростомера спира на деленията 280- или 305. И тук е монтирана иновативната система за деактивиране на половината от цилиндрите, когато няма натоварване. За това и средният разход на гориво измерен по европейските стандарти e 9.8/100. В салона, тапициран с алкантара има спортен 3-лъчев скосен в долната си част волан и спортни седалки с ярко изразени странични опори. На много места има апликации от карбон.

RSQ3 на Audi също направи своята премиера в Женева. Автомобилът е по-дълъг с 25 мм от стандартната версия. Решетката пред радиатора е черна тип "пчелна пита". На покрива има рейки от матиран алуминий. Отзад има нова броня с дифузор и голям спойлер на покрива. По-голяма е и собствената маса от 1730 кг. Окачването на автомобила е снижено с 25 мм. Джантите са 19-цолови, но като опция могат да се поръчат и такива с размер 20 цола. Спирачната система е с 365-милиметрови перфорирани вътрешно вентилирани дискове и с 8-бутални супорти. Задвижването на най-мощната за сега версия става от 5-цилиндров 2.5-литров TFSI бензинов двигател с максимална мощност 310 к.с. МВМ е 420 Нм. Последователността на работа 1-2-4-5-3 и специалната геометрия на изпускателните колектори, които имат клапи за регулиране са причина за приятния спортен звук. За пръв път на този двигател се монтира система Start/Stop. Скоростната кутия е 7-степенна S-Tronic с 2 съединителя, която има и спортен режим. Задвижването е пълноприводно, Quattro. Ускоряването от 0-100 Audi RSQ3 прави за 5.5 сек. Максималната скорост на движение е електронно ограничена на 250 км/ч. Средният разход на гориво е 8.8/100. В салона има спортни седалки тапицирани с кожа и алкантара, спортен волан, контролните уреди са сиви с бели скали и червени стрелки, педалите и опората за левия крак са от алуминий, мултимедия MMI, камера за паркиране и др. Като опция може да се поръча аудиосистема Bose с 14 тонколони и мощност 465 Вт. Очаква се Audi RSQ3 да излезе на пазара това лято.