Автосалон Geneva 2013 Toyota

Световна премиера в Женева направи Auris Touring Sports на Toyota.

За разлика от другите конкуренти в този клас, новото японско комби ще се предлага и с хибридно задвижване. Toyota Auris Touring Sports е по-дълъг с 285 мм от версията хетчбек. Междуосието е 2 и 60. Багажникът е с обем от 530- до 1658 л. Бензиновите версии на Toyota Auris Touring Sports имат двигатели с работен обем 1.33- и 1.6 л, а дизеловите – 1.4- и 2.0 л. Хибридната версия използва познатия от модела Prius агрегат съставен от 1.8-литров бензинов двигател и електромотор с обща мощност 136 к.с. Тя се ускорява от 0-100 за 10.9 сек и достига максимална скорост 180 км/ч. В Женева японците бяха докарали и специалната версия Toyota Auris Touring Sports Black, която се различава от обикновената по оцветените в черен металик купе, рейки на покрива и 19-цолови джанти, по сдвоения накрайник на ауспуха монтиран в средата на задната броня и по затъмнените стоп-светлини от светодиоди. Салонът е черен от кожа и алкантара. Седалките, воланът, таблото, панелите на вратите и лостовете за смяна на предавките и за ръчната спирачка са ушити с червени шевове.

Премиера на щанда на Toyota в Женева направи и откритата версия на купето GT 86, представена като концепция с име FT 86 Open. Разработката е дело на студио по дизайн от Милано. Мекият сгъваем покрив има електрозадвижване, а салонът е кожен. Познатата от купето мултимедия е заменена от обикновено радио със CD. Монтирани са допълнително 3 аналогови уреда, а на таблото има специална поставка за смартфон във вид на емблема "GT 86". Задвижването на кабриото става от 2.0-литров бензинов Boxer с максимална мощност 200 к.с. и МВМ 205 Нм.

Още една атрактивна премиера на щанда на Toyota. Концептуалният i-Road има 2 предни 16-цолови колела и 1 задно с размер 10 цола. Дължината на уникалното превозно средство е 2 м и 35 см, широчината е 80 см, а височината 1 и 44. Собствената маса е 300 кг. Диаметърът на завой е 6 м. Местата са 2 едно зад друго. При завиване i-Road се накланя подобно на мотоциклет, като по този начин се подобрява стабилността. Задвижването на предните колела става от 2 електромотора по 2 кВт всеки. Акумулаторните батерии са литиево-йонни. Зареждането им от обикновената електрическа мрежа става за 3 часа. Максималната скорост на движение е 45 км/ч. Ако движението става със скорост до 30 км/ч автономията е 50 км.

На щанда на Toyota в Женева видяхме и специалната версия Adventure на RAV4. Тя се различава от обичайната по радиаторната решетка, по новите брони със защитни елементи, по разширените колесни арки и прагове, по черните рейки на покрива, по сдвоения накрайник на ауспуха и по 20-цоловите специално създадени за модела джанти. Освен с познатите 2 бензинови и 1 дизелов двигатели приключенската версия ще се предлага и с новия 2.0-литров D-4D, за който все още няма информация. Скоростната кутия може да бъде 6-степенна механична или автоматична от типа СVТ.