Автосалон Geneva 2013 Fiat

По време на международното изложение в Женева, на щанда на Fiat имаше няколко премиери.

500 GQ, който ще може да бъде купен от м. юни т.г. е разработен съвместно с хората от редакцията на едноименното мъжко списание. По този начин италианците искат да привлекат нови клиенти за иначе "дамския автомобил". Fiat 500 GQ, който е построен на база на "горещия" 500S има някои дребни промени в екстериора и интериора: оцветяването на купето е в матово-черно, огледалата за обратно виждане са хромирани, алуминиевите джанти са 16-цолови, седалките са кожени, върху таблото и централната конзола има надписи GQ, а лостът за смяна на предавките е облечен с кожа. Задвижването на бензиновите версии става от: 3-цилиндров 0.9-литров TwinAir с мощност 85 к.с. или от 4-цилинидрови двигатели: 1.2 л – 69- и 1.4 л – 100 к.с. За почитателите на дизела има версия, задвижвана от 1.3-литров MultiJet с мощност 95 к.с.

Все повече марки започват да предлагат на пазара серийни електромобили. Първите бройки от 500е, задвижван от електромотор с мощност 111 к.с. са вече в Калифорния – Щатът с най-големи преференции при закупуването на екологично-чисти превозни средства. И за да сте наясно за какво става въпрос, при цена на Fiat 500e от 35 000 долара, задокеанската държава прави отстъпка от 8-10 000 долара на всеки от бъдещите собственици. Електрическият Fiat има автономия от 130 км, осигурявана от мощни литиево-йонни акумулаторни батерии. Те могат да бъдат напълно заредени от обикновената електрическа мрежа само за 4 часа.

Премиера в Женева направи и версията Trekking на многофункционалния Fiat 500L. Автомобилът е получил нов оффроуд-пакет, включващ нови брони отпред и отзад, предпазни елементи отстрани и пластмасови вежди на калниците. Окачването е с увеличен клиренс, а в серийното оборудване е включена система Traction plus traction Control. Наред с някои дребни промени в интериора, бъдещите собственици на Fiat 500 Trekking ще могат да разчитат и на модерна Hi-Fi-аудиосистема с мощност 520 Вт.Задвижването на малкия кроссоувър ще става освен от познатите за модела 500L двигатели и от нов 1.6-литров MultiJet с максимална мощност 105 к.с. Freemont, който видяхме тук за пръв път м.г. не е нищо друго, освен познатия Dodge Journee в нови дрехи. След като Fiat закупи Chrysler италианците не само много бързо поставиха своите емблеми върху американски модели, но и вече имат в гамата си кроссоувър, който се предлага със задвижване 4х2 и 4х4. Направени са разбира се някои дребни промени по екстериора. Монтирани са: нови брони, модифицирана решетка пред радиатора, нови стоп-светлини от светодиоди и нова емблема. "Италианският американец" се предлага на европейските пазара с 2 MultiJet-дизела с мощности 140- и 170 к.с.