Opel Mokka

М.г. в Женева Opel показа малкия кроссоувър Mokka. Някои побързаха да го оприличат като умалено копие на по-голямата Antara, но в това няма нищо вярно. Ако трябва да търсим прилики, то те са с другия брат-близнак Chevrolet Trax.

Големите брони се очертават ясно и придават интересен вид на Mokka. Внимание привличат също фаровете и стоп-светлините. С пускането на този модел Opel категорично даде сигнал, че ще продължава да се намесва и да търси нови клиенти в бурно развиващия се SUV-сегмент. Opel Mokka е построен върху платформата на модела Corsa. Дължината на автомобила от 4278 мм, широчината е 1777 мм, височината е 1646 мм, междуосието е 2555 мм, диаметърът на завой е 11.2 м, клиренсът е 160 мм, следата отпред и отзад е по 1540 мм, резервоарът побира 52 л, а обемът на багажника е от 536- до 1372 л. В зависимост от задвижването и оборудването собствената маса на автомобила е от 1480- до 1650 кг. Гумите са 18-цолови с размери 215/55.

В салона на Opel Mokka има предни седалки с ярко изразени странични опори и с широк диапазон на регулировки. Като опция могат да се поръчат дори спортни ортопедични седалки. Таблото, воланът, уредите, бутоните и ръчките – всичко е познато от другите модели на Opel. Интериорът е стилен и изработен от качествени материали. Отзад са обособени само 2 места, но за кратко могат да седнат и трима, като пътуващият по средата трябва да не е по-висок от 1 и 70. На различни места в салона има 19 ниши и жабки за поставяне на дребни предмети. Също като при по-голямата Antara и тук може да се поръча монтирането в задната броня на система FlexFix, но тук вместо 4- тя може да носи до 3 велосипеда. В базовото оборудване на Mokka има система за динамичен контрол ESC, ТС, система за потегляне по наклон HSA и асистент за спускане по наклон HDC. Освен това могат да се поръчат всички известни от другите модели екстри: система за разчитане на пътните знаци, система за предпазване от неволно напускане на избраната лента за движение, автоматични фарове и т.н.

Задвижването на Opel Mokka става от двигатели познати от моделите Corsa и Astra: 1.6-литров бензинов ЕСОТЕС с мощност 115 к.с., 1.4-литров бензинов турбомотор с мощност 140 к.с. и 1.7-литров Common Rail с мощност 130 к.с. Скоростните кутии са 5- и 6-степенни механични или 6-степенна автоматична, а задвижването е само на предния мост или 4х4. У нас са регистрирани вече тестови автомобили и очаквайте по-късно нашите лични отзиви за Opel Mokka.