Lexus RX450h

Още с появата си на пазара през 1998, RX на Lexus постави началото на луксозния SUV-сегмент. През 2005 RX стана първия в света SUV автомобил, оборудван с пълно хибридно задвижване. Днес третото поколение на RX - 450h продължава да бъде един от ключовите модели на Lexus. И за да поддържат интереса към автомобила японците направиха фейслифт.

Една от най-големите новости е това, че освен познатите версии Business, Executive и President вече се предлага и F Sport. Дизайнът на обновения RX е смел и елегантен. Най-важната промяна във визията на RX е в предната част, където има нова вретеновидна радиаторна решетка в стила на новия GS. Леко променени са фаровете, в които има интегрирани дневни LED-светлини с форма на върха на стрела. Светлините за мъгла са монтирани дълбоко в долната част на голямата предна броня. Версия F Sport има още по-агресивна решетка пред радиатора. Прекалено голямата и снижена предна броня с интегриран в долната си част спойлер погледната челно прилича на гребло за почистване на сняг. 19-цоловите полирани джанти са тъмни. В окачването са добавени специални предна и задна активни стабилизиращи щанги, които имат за цел не само да намалят вибрациите предавани към купето, но и да осигурят по-динамично управление.

Промените в интериора на Lexus RX 450h са ясно забележими. Салонът се предлага в цветове кафяво и черно. Кожата е гладка с перфорации във формата на диамант. Шевовете на тапицерията са вече по-дебели и по-здрави. Монтиран е нов волан, който може да бъде поръчан с дървени сектори и с отопление. Таблото с уреди чието осветление се променя според стила на шофиране има нов индикатор на хибридната система с 3 зони: Charge, Eco и Power. Освен това в обновения RX 450h е монтирано второ поколение на системата Remote Touch. Тя използва нещо подобно на компютърна мишка, което определено е по-добро от въртящите селектори при другите автомобили. Дисплеят на централната конзола може да изобразява едновременно 3 вида информация, например: настройките на климатика, на навигацията и на разхода на гориво. Версията F Sport на Lexus RX 450h има спортен волан, сива тапицерия, черен таван и перфорирани алуминиеви педали.

Второто поколение на хибридното задвижване при Lexus RX 450h включва 3.5-литров бензинов V6 с мощност 249 к.с. и електромотор с мощност 167 к.с. Между двата агрегата няма механична връзка и всеки един от тях може да задвижва пълния хибрид благодарение на планетарна трансмисия управлявана по електронен път. Пълноприводното задвижване става от втори електромотор с мощност 68 к.с., монтиран на задния мост. Големият и тежък над 2 тона автомобил се ускорява от 0-100 за 7.8 сек, а максималната скорост на движение е 200 км/ч. Средният разход на гориво измерен по европейските стандарти е 6.3/100, а емисиите на СО2 са 145 г/км.