Audi A1 Quattro

След като през 2005 г. беше свален от производство модела А2 Audi остана без автомобил в компактния клас. Но не за дълго. През 2011 г. в Женева направи своята премиера серийният А1, построен на платформата на VW Polo. На следващата година пак в Женева беше показана версията Quattro.

По предварителни разчети от атрактивната пълноприводна версия на автомобила от "В"-сегмент трябва да бъдат сглобени само 333 бройки. По този начин хората от Щутгарт отговориха не само на изискванията на младежката аудитория, но и на хора в по-зряла възраст, които искаха да притежават малък автомобил със спортен характер. За да се различава по-лесно версията Quattro от обикновеното А1 на Audi освен надписите, оцветеното в специален бял цвят "перла" купе има лакирани в черно покрив и решетка пред радиатора, червени елементи във фаровете, нови предна и задна броня с дифузор, два 100-милиметрови ауспуха и затъмнени задни стъкла и стоп-светлини. Габаритните размери и техническите характеристики на Audi А1 Quattro са следните: дължина 3985 мм, широчина 1740 мм, височина 1416 мм, междуосие 2469 мм, диаметър на завой 10.6 м, клиренс 125 мм, следа: отпред 1477 мм и отзад 1471 мм, резервоар 45 л, обем на багажника е от 210-860 л, собствена маса 1270 кг. Гумите са 18-цолови с размери 225/35. Предното окачване на Audi A1 Quattro е McPherson, а задното е 4-точково. Сервоусилвателят на волана е електро-хидравличен. Предните вентилирани спирачни дискове са с диаметър 312 мм, а супортите са черни. Електронната стабилизираща програма ESP обединяваща в едно системите ABS, EBV, ASR и EDL има спортен режим и възможност за пълно изключване.

В интериора на Audi А1 Quattro преобладава черният цвят. Предните седалки са спортни, с вградени подглавници и с електронастройки. Салонът е тапициран с фина кожа Silk Nappa с червени видими шевове. С такива шевове е и многофункционалния волан, който е скосен в долната си част. Върху него е монтирана табелка с поредния номер на автомобила. В салона има апликации от полиран алуминий. От същия материал са изработени педалите, поставката за левия крак на водача и лостът за смяна на предавките. Таблото има уреди с червени циферблати и бели стрелки. Стелките са с червени кантове. Върху тях, върху облегалките на седалките и върху праговете има надписи Quattro. Въпреки луксозното оборудване малките габаритни размери са дали своето отражение на мястото в салона. На задната седалка, която е оформена за сядане на двама човека мястото е ограничено. Audi А1 Quattro има фарове Xenon plus, адаптивни спирачни светлини, сензори за осветеност и за дъжд, вътрешно осветление от светодиоди, система за паркиране, климатроник, круизконтрол, аудиосистема с мощност 465 Вт от 14 тонколони, система MMI Navigation+ и др.

Задвижването на Audi A1 Quattro става от 4-цилиндров 2.0-литров TFSI турбомотор, който освен система за директно впръскване на горивото има система променяща работата на всмукателните клапани. Монтираните 2 балансиращи вала осигуряват спокойна и равномерна работа без значение от оборотите на коляновия вал. Работният обем е 1948 куб.см, диаметърът на цилиндрите е 82.5 мм, ходът на буталата е 92.8 мм, степента на сгъстяване е 9.8:1, максималната мощност е 188 кВт/256 к.с. /6200 об/мин, МВМ е 350 Нм /2500-4500 об/мин. Скоростната кутия е 6-степенна, а пълноприводното задвижване е Quattro. С предимство е предния мост, но с помощта на електронно-управляван многодисков съединител разположен на задния мост много бързо и незабележимо при нужда ВМ към задния мост се увеличава. Ускоряването от 0-100 става за 5.7 сек, а максималната скорост на движение е 245 км/ч. Средният разход на гориво измерен по европейските стандарти е 8.6/100.