Световна премиера на BMW i3 едновременнно на 3 континента

На 29 юли BMW Group представи едновременно в Ню Йорк, Лондон и Пекин серийната версия на иновативния електрически автомобил BMW i3.

201307 P90129745-zoom-orig

„Иновациите дават тласък на промените. BMW i3 е повече от просто автомобил. Той е революционна крачка напред в посока към устойчивата мобилност. BMW i3 е разработен специално за електрическо задвижване и за нуждите от мобилност на клиентите в големите метрополии”, каза в понеделник председателят на Управителния съвет на BMW AG Норберт Райтхофер по време на световната премиера на автомобила в Ню Йорк. Също като всяко друго BMW, така и BMW i3 – първият напълно електрически сериен автомобил на BMW – носи спортните гени на марката и се отличава с чистата радост от шофирането, която доставя. При BMW i3 е обърнато специално внимание на устойчивото развитие във всеки етап от производството: „BMW i3 поставя нови стандарти по отношение на устойчивото развитие във всички етапи – разработка, производство, а също и следпродажбено обслужване (Aftersales)”, коментира финансовият директор Фридрих Айхинер при симултанното представяне на BMW i3 в Пекин. Пробегът от 130 до 160 км. покрива ежедневните потребности Пробегът на автомобила с едно зареждане е от порядъка на 130 - 160 км. Опитът на BMW Group, натрупан с тестовите електрически автомобили, в рамките на проектите MINI E и BMW ActiveE показва, че пробег от 130 - 160 км. е напълно достатъчен за преобладаващото мнозинство от водачи. Средното изминато разстояние за един ден на автомобил в този клас в глобален мащаб е само 64 км. Освен това по желание BMW i3 може да бъде оборудвано с удължител на пробега (Range Extender), който по време на пътуване поддържа постоянно нивото на заряд на литиево-йонната батерия, ако то падне под определена стойност. Тази функция се изпълнява от двуцилиндров бензинов двигател с мощност 25 кВт/ 34 к.с., който е разположен непосредствено до електрическото задвижване на задната ос. По този начин максималният пробег във всекидневието се удължава до около 300 км.

201307 P90129746-zoom-orig

BMW i3 поставя нови стандарти по отношение на олекотената конструкция BMW i3 се отличава с множество технически иновации. Така например моделът разполага с пътническа клетка изработена от въглероден композит (Carbon Fibre Reinforced Plastic), както и алуминиево шаси и поставя нови стандарти по отношение на олекотената конструкция. Със собственото си тегло от 1 195 кг. моделът е по-лек от повечето автомобили в компактния сегмент и в същото време предлага повече място за до четирима пътника. Ниското тегло повишава пъргавината и динамиката на BMW i3. Електромоторът на автомобила е с мощност 125 кВт/ 170 к.с. и максимален въртящ момент от 250 Нм, които са на разположение още при старта. Спринтът от 0 до 60 км/ч отнема 3,7 сек, а от 0 до 100 км/ч – 7,2 сек. Поради съображения за по-висока ефективност максималната скорост е ограничена до 150 км/ч.