SandRacer е вече готов за пазара

Първоначалният дизайн на SandRacer бе разкрит от новия производител на суперавтомобили по време на F1 GP в Абу Даби през декември 2015 г. Днес Zarooq Motors съобщава, че след задълбочени тестове и многобройни механични и дизайнерски подобрения, първата партида на луксозния суперавтомобил е готова за производство.

DUBAI02 resize

 

"Ние сме много развълнувани, за да видим как суперавтомобилите ни се представят както по обикновените пътища така и на пясък, следвайки нашето първоначално виждане", казва Бруно Лафит, един от основателите на Зароук Моторс.
Zarooq Motors има оригинална перспектива за суперавтомобилите: "Всички суперкари изглеждат фантастични, разполагат с луксозни интериорни решения и са изключителни машини с висока производителност, но общият им знаменател е, че те са подходящи за състезателни писти и със сигурност не са предназначени за скоростни магистрали. "Зароук Моторс" създава уникални суперавтомобили, тъй като можете да ги използвате в края на седмицата както за луксозни пътувания в града, така и за какъвто и да било офроуд-терен, дори и за движение през най-тежките дюни на арабската пустиня, където са родени" казва Мохамед Ал Кади, изпълнителен директор на Zarooq Motors.

DESERT 01 resize


SandRacer 500 GT за сега е първият моделна Зароук Моторс. Купето е 2-местно, със задно задвижване,  с разположен по средата двигател, с луксозен ръчно изработен кожен интериор от Mansory в Германия.  Купето се произвежда в Белгия, като се използват само въглеродни влакна.

DESERT 02 resize

"Използвахме дизайна и ноу-хау, както и луксозните материали, които обикновено използваме на автомобили като Rolls-Royce или Lamborghini, за да създадем между интериора и тялото на SandRacer изключително чувствителна връзка", казва Christian Verstappen от Mansory Belgium.

DESERT03 resize

Всичко в този суперавтомобил е от най-висок клас: дигитално табло за управление, контрол на климата, инфотейнмънт съвместим с Apple CarPlay, електрически прозорци, специални седалки от въглеродни влакна Mansory и волан. Задвижването на Sand Racer става от 6.2-литров V8 с максимална мощност 525 к.с., и 660 Нм МВМ. Скоростната кутия е 5-степенна секвенциална с надлъжно разположение. Максималният клиренс е 45 мм, а амортисьорите са Intrax от Dakar. Производствените мощности са разпределени така, че суперавтомобилът да се предлага в две географски зони - ОАЕ и Монако.

MONACO resize

Продажбите на първата ограничена серия от 35 суперавтомобили започва с цена от $ 450 000 в ОАЕ, като първите VIP-персони ще побучат своите автомобили през четвъртото тримесечие на т. г.