Mercedes CLA 45 AMG

На автосалона в Ню Йорк т.г. направи премиера Mercedes CLA 45 AMG.

Подготвеният от специалистите от Афалтербах автомобил има предна броня с по-големи отвори за въздух, черен сплитер, черни накладки върху праговете, променен дифузор в задната броня и нови накрайници на ауспуха. Габаритните размери на автомобила са съвсем леко променени: дължина 4630 мм, широчина 1777 мм, височина 1432 мм, междуосие 2700 мм, диаметър на завой 11 м, следа: 1550 мм отпред и отзад, резервоар 50 л, багажник  гумите са 18-цолови с размери 235/40.
Специалистите от AMG са променили настройките на окачването на седана, монтирали са нови шенкели, нови по-твърди пружини и нови амортисьори. Монтирани са и нови стабилизатори за напречна устойчивост с по-голям диаметър. С нови настройки е и електрическото серво на волана. Предните спирачки вече имат 350-милиметрови вътрешно вентилирани перфорирани дискове и 4-бутални червени супорти. Задните супорти са 1-бутални с 330-милиметрови плътни дискове. За подобряване на стабилността на пътя е монтирана система Curve Dynamic Assist, която имитира блокировка на диференциала задействайки спирачките на колелата от вътрешната страна на завоя.
Промените в салона на Mercedes CLA 45 AMG са също много рафинирани. Появили са се елементи от карбон, няколко червени акцента по седалките и таблото, което има и нови декоративни панели. Воланът е с велурени апликации, а седалките са спортни, коритообразни.


Задвижването на Mercedes CLA 45 AMG става от най-мощният 4-цилиндров бензинов двигател в света М133. Той е алуминиев, с ковани бутала и колянов вал. Сегментите и цилиндрите имат специално покритие NANOSLIDE, осигуряващо ниско триене. Турбокомпресорът работи с налягане 1.8 бара. Горивото се впръсква директно в цилиндрите, а смукателните клапани имат система за променливи фази на газоразпределение. Изпускателната система е спортна с ниско съпротивление. Като опция се предлага и монтирането на изпускателна система AMG Performance с вградена клапа за получаване на още по-атрактивен звук. От работен обем 2.0 л инженерите от Афалтербах са успели да получат максимална мощност 265 кВт/360 к.с. МВМ е 450 Нм. Скоростната кутия е 7-степенна с 2 съединителя AMG Speedshift. Тя има специална охлаждаща система за маслото. Задвижването е пълноприводно 4Matic, като при нормално движение ВМ се подава към предния мост. 2-секционният кардан към задния мост също се върти, но многодисковият диференциал с електро-хидравлично управление подава до 50% от ВМ към задните колела само ако някое от предните започне да приплъзва. Mercedes CLA 45 AMG се ускорява от 0-100 за 4.6 сек. Максималната скорост е електронно ограничена на 250 км/ч. Иновациите и системата Start/Stop са причина средният разход на гориво да бъде 6.9/100, а двигателят да покрива напълно изискванията на стандарта Euro 6.